Wapen2

Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma Politiek @ Unity uit

====

2. Beste Leidenaren - Coronacrisis #2 - 3 april 2020

Beste Leidenaren,

U heeft het ongetwijfeld meegekregen dat de maatregelen van het kabinet om de Coronacrisis het hoofd te bieden worden met 3 weken verlengd. Dat betekent nog eens, minimaal, drie weken thuis werken, thuis naar school, afstand houden en het niet lekker met elkaar naar buiten gaan als de temperaturen in het paasweekend zullen toenemen. En die maatregelen hebben uiteraard gevolgen: “Lege straten sieren de stad” zo schrijft het Leids Nieuwsblad in de editie van deze week. De foto die ze erbij hebben geplaatst spreekt boekdelen: een uitgestorven straat normaal gesproken het krioelt van de mensen.

Nog drie weken beperkende maatregelen, voor ondernemend Leiden is dit killing. Winkels, horeca, toeristentrekkers, musea, podia, hotels, rondvaartbedrijven, zie zien er allemaal door de maatregelen verlaten uit. Sommigen hebben hun deuren al helemaal gesloten, sommigen zeggen ‘dat je een kanon kan afschieten in de winkel zonder iemand te raken’. Er zijn uitzonderingen. De supermarkten en drogisterijen bijvoorbeeld, die hebben geen reden tot klagen lijkt mij. Tijdens mijn bezoek aan een van Nederlands grootgrutters zie ik nog steeds dat de WC-rollen, de handzeepjes en de zakdoeken niet zijn aan te slepen. En ik zie die hardwerkende vakkenvullers ook verdacht vaak met pallets bier en dozen wijn de winkel in lopen. Een borrel in deze lastige tijd, waarom ook niet. Ook bij drogisterijen zijn de desinfecterende handgels, de paracetamol en antigrippine niet aan te slepen. Die ondernemers lijken het dus ondanks de belemmeringen goed te doen. Wel heb ik het te doen met het meisje dat als taak heeft om al die winkelwagentjes te desinfecteren. Vooral als ze weer een karretje in haar maag geduwd krijgt van ietwat lompe hork die geen zin heeft om te wachten. Dat meisje staat daar ook niet voor haar lol lijkt mij!

Terug naar de Leidse winkeliers. Velen van hen zitten met de handen in het haar. Niet voor niets startten Leiden Marketing en het Centrummanagement campagnes om vooral het koop-lokaal-in-Leiden-gedachte te stimuleren. Juist nu heeft de Leidse middenstand en de Leidse horeca uw aankopen nodig. Dus loop inderdaad eens bij uw favoriete Leidse winkel naar binnen of bezoek de website eens om te kijken of u online iets kan kopen. Alleen zo houden we de Leidse middenstand in stand.

Gelukkig heeft ook het kabinet de buidel getrokken om alle gedupeerde ondernemers zo goed mogelijk te helpen. Ondernemers kunnen aankloppen voor regelingen die ze door deze zware tijden moeten loodsen. Ook de Leidse wethouder van Financiën Paul Dirkse zei dat hij er alles aan doet om gedupeerden te helpen. Grote klasse, maar ook wel link. Waar de minister van Financiën Wobke Hoekstra de afgelopen jaren heeft gebruikt om de schatkist bij te vullen, heeft de wethouder in Leiden alleen maar geld uitgegeven. Of er dus daadwerkelijk geld is om gedupeerden te helpen dat is nog maar de vraag. Ik heb deze ruimte in de Leids begroting nog niet gevonden namelijk.

Goed weekend beste Leidenaren, en geniet van een beetje van het weer. Wel op anderhalve meter afstand hè!

Joost Bleijie