Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

 

Beste Leidenaar,

6. Beste Leidenaren - Over de duurzaamheidsvoucher gesprokenIn een tijd dat Corona het nieuws beheerst, zouden we bijna vergeten dat er voor de Coronacrisis hele andere onderwerpen in het nieuws waren. Die zijn nu naar de achtergrond verdwenen. Je hoort weinig mensen meer over de stikstofproblematiek, over Boerenprotesten of over de gesneuvelde relatie van Dre Hazes met Bridget. Zo heel af en toe komt er naast Corona nog in het nieuws dat er ergens een zendmast in de hens is gezet omdat er lieden onder ons zijn die het aan de zendmasten gekoppelde 5G-netwerk linken aan allerlei narigheid. Maar dat is het qua ander nieuws dan wel. Ook over het pre-corona-onderwerp Duurzaamheid hoor je weinig mensen meer. Niet zo raar natuurlijk, want misschien wel vanwege de Coronacrisis is de luchtkwaliteit in Nederland nog nooit zo goed geweest. Vliegtuigen staan aan de grond, files zijn schaars en door het aanbreken van de lente staan ook de bomen en planten weer volop in bloei. Natuurlijk betekent dit niet dat we nu een streep kunnen halen door het verduurzamen van Nederland. Er komt ook weer een tijd na de Coronacrisis. Een tijd waarin de economie weer uit zijn diepe slaap komt en de verkeers- en vervoersbewegingen weer op gang komen. Dan verslechteren de duurzaamheidsgrafieken weer en worden de doelstellingen die er zijn op het gebied van duurzaamheid weer actueel natuurlijk. Ik bedoel, of je nou een fan bent van Jesse Klaver of niet, we zullen moeten verduurzamen om deze planeet een beetje leefbaar te houden voor generaties na ons. Daar is vriend en vijand het inmiddels wel over eens volgens mij.

Om duurzaamheid een beetje actueel te houden en Nederlanders ook een blijvend aan te zetten om te verduurzamen, heeft het Rijk de zogenaamde duurzaamheidsvoucher bedacht. Een voucher ter waarde van € 70,- waarmee de Nederlander zelf zijn eigen huis kan verduurzamen. U kunt dus op koste van Rutte binnenkort naar de Gamma om een setje tochtstrips of een slimmer thermostaat te kopen. Als u geluk heeft komt de Leidse wethouder Fleur Spijker u de voucher persoonlijk overhandigen. Zij toonde zich een ware ambassadeur van de voucher. En waarom ook niet: gratis 70 eddies overhandigen aan Leidenaren om te verduurzamen, je kan met een slechtere boodschap langs de deuren natuurlijk. En eerlijk is eerlijk, wethouder Spijker zet haar schouders onder het verder verduurzamen van de stad en dat siert haar. Het blijft bij wethouder Spijker niet bij praatjes, maar ze gaat ook echt op pad om Leidenaren te bewegen nog bewuster met een duurzame leefomgeving om te gaan. Chapeau!

Zonder dat de wethouder er iets aan kan doen voelt deze duurzaamheidsvoucher toch als een sigaar uit eigen doos. “Wethouder Spijker speelt voor Energiesinterklaas” zo viel vorige week in het Leidsch Dagblad te lezen. U krijgt van de rijksoverheid uit handen van onze lokale wethouder een voucher ter waarde van € 70 om te verduurzamen, niet wetende dat het daadwerkelijk verzilveren van deze voucher het dubbele kost. Naast de € 70 euro die u krijgt om te verduurzamen, gaat er nog eens € 70,- naar overhead, uitvoeringskosten en een peperdure marketingcampagne. Deze duurzaamheidsactie van het Rijk kost de belastingbetaler dus € 140,-. Dat is volgens mij vooral verDUURzamen. Met de nadruk op DUUR.

Goed weekend,

Joost Bleijie