Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

Beste Leidenaren,

ISportboulevardn een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over de Sportboulevard.

Habemus Papam misschien kent u deze tekst wel. Of eigenlijk is het een kreet die wordt geroepen vanaf het balkon in het Vaticaan als er een nieuwe Paus is. Misschien kunt u zich dat nog wel herinneren van jaren geleden toen paus Benedictus werd opgevolgd door paus Franciscus. Nadat er witte rook uit de schoorsteen gekomen was volgde de balkonkreet: Habemus Papam! We hebben een Paus.

Het had zomaar kunnen zijn dat wethouder Paul Dirkse deze week op het bordes van het Stadhuis had gaan staan en eenzelfde kreet had geroepen namelijk: Habemus Bouweram! We hebben een bouwer! Want ere wie ere toekomt, het is Dirkse na lang zoeken gelukt om een bouwer te vinden voor de nieuwe schaatshal en het combibad aan de Vliet zo viel donderdag in het Leidsch Dagblad te lezen. Zelf repte hij al over een sportboulevard die er moet gaan verrijzen en daar is eigenlijk geen woord aan gelogen. Eind 2022 zal er aan de Vliet een prachtig sportcomplex verrijzen waar schaatsers, shorttrackers, ijshockeyers, waterpoloërs, zwemmers en natuurlijk een hele hoop amateursporters die van bevroren of onbevroren water houden kunnen genieten.

TopsporthalDat de aanbesteding gelukt is, is goed nieuws voor de stad. Misschien wat flauw maar Leiden wacht natuurlijk al jaren op investeringen in de sport. Al jaren lang horen we mooie verhalen en zien we schitterende artist impressions langs komen maar werkelijk een schop de grond in gaat er niet. Daar komt nu dus verandering in. Overigens is het niet helemaal juist wat ik opschrijf, want er is inmiddels ook al een besluit genomen over de Topsporthal waar de basketballers van ZZ maar ook de leerlingen van de nodige middelbare scholen straks in terecht kunnen. Voor die hal zal spoedig een schop de grond in gaan.

Maar meer dan de topsporthal is er eigenlijk niet geweest de afgelopen jaren. De nieuwe ijshal en het nieuwe combibad stonden al heel lang op de rol maar vanwege allerlei aanvullende eisen was er tot op een paar weken geleden geen bouwer te vinden die de klus wilde klaren. En voordat het besluit genomen was, was er natuurlijk ook nog de discussie over de lengte van de ijsbaan. Het is een 250 meter ijsbaan geworden die helaas niet geschikt is voor nationale of internationale wedstrijden. En dat is jammer. Leiden heeft sowieso wel een geschiedenis met te kleine of te korte sportaccommodaties. Naar verluidt is het zwembad De Zijl een halve meter tekort voor baanwedstrijden en is de Turnhal in de Merenwijk te laag om Epke Zonderland er zijn kunsten te laten vertonen. Maar dat mag de pret niet drukken. Gedane zaken nemen geen keer, deze wethouder van sport heeft, om maar eens een mooie sportmetafoor in te gooien,  ‘de bal aardig aan het rollen’.

Voor Leiden als sportstad zijn de nieuwe accommodaties natuurlijk hartstikke goed. Maar mij bekruipt het gevoel weleens dat we in deze discussie het lot van de Leidse verenigingen en het Leidse verenigingsleven wel eens vergeten. Mijn kinderen voetballen bij UVS in de Kikkerpolder, een geweldige club met een lange historie. Als ik zie hoe die kinders in veel te oude kleedkamers zitten, als ik zie hoe vrijwilligers een kantine runnen die ook al flink op leeftijd is, als ik zie hoe voetbalclub DoCos gehuisvest is onder een oud viaduct met uitgewoonde kleedkamers, als ik zie wat het lot is geweest wat voetbalclub GHC en het naastgelegen Leidsche Boys, dan is er ook een andere kant. Nieuwe sportaccommodaties zijn top, maar het verenigingsleven of dat nou voetbal is of een andere sport die staat wat mij betreft centraal in Leiden als sportstad. Daar zou ook veel meer in geïnvesteerd kunnen worden wat mij betreft.

Roomburgerpark en Hockey - foto Gemeente LeidenEn dan nog iets over sport: binnenkort mag u als Leidenaar een besluit nemen over het aanleggen van een vierde hockeyveld voor de enige Hockeyclub die Leiden kent namelijk Roomburg. Er ligt een prima plan voor een hoognodig extra veld waarbij ook het nodige aan groencompensatie is gedaan om het park te compenseren. Nadeel is dat het plan gillende duur is namelijk € 4,5 miljoen. Waarom? Omdat er naast een hockeyveld en groencompensatie ook weer allerlei tierelantijntjes zijn toegevoegd. Maar wat sport en groen betreft is het een prima plan. Uiteraard moet u zelf weten of u meedoet aan het lokale referendum en wat u stemt, maar ik ben niet negatief over dit raadsvoorstel. Het zou sport in Leiden een nieuwe impuls geven. Maar dat, dat uiteindelijke oordeel natuurlijk aan u.

Goed weekend,

Joost Bleijie