Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

12. Beste Leidenaren, over afvalcontainers gesproken - 3 juli 2020Beste Leidenaren,

In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over Groene afvalcontainers.

Je kan tegenwoordig geen politieke debat meer kijken zonder geconfronteerd te worden met termen als duurzaamheid, schone energie, klimaatadaptatie, vergroening, biodiversiteit, energieneutraal, afvalscheiding en warmte rotondes. Alles wat met duurzaamheid te maken heeft, staat in de schijnwerpers momenteel! Niet geheel onterecht overigens, want we leven nu eenmaal in een tijd waarin duidelijk is geworden dat we met een klimaatprobleem te maken hebben. Of je nu een klimaatdrammer of een klimaatscepticus bent, ontkennen dat er niets aan de hand is, is ook je kop in het zand steken natuurlijk.

Ik denk dat velen van u Leidenaren best goed in de gaten hebben dat er iets aan de hand is. Ik denk ook dat best veel Leidenaren zich een spiegel voorgehouden hebben en zich hardop afgevraagd hebben wat ze kunnen doen om bij te dragen om klimaatverandering tegen te gaan. Niet in de laatste plaats omdat ze er regelmatig door onder meer de overheid aan herinnerd worden. Verduurzamen oké, maar als je vraagtekens zet bij de voorgeschotelde maatregelen dan ben je al snel een klimaatontkenner. Dat terwijl de maatregelen die worden voorgeschoteld nogal eens een ver-van-mijn-bed-show zijn voor veel Leidenaren. De maatregelen die worden genomen om te verduurzamen liggen vaker niet dan wel voor de hand en hebben vaak  een hoog zweverig karakter. ‘Daar kan ik dus niets mee’ hoor ik mijn buurman die best mee wil doen met verduurzamen denken.

Een mooi voorbeeld was het aanleggen van kunstgrasperkjes rondom afvalcontainers om het afvalprobleem aan te pakken. Afval is ook niet bepaald duurzaam natuurlijk, kunstkras overigens ook niet, maar goed. De gemeente introduceerde bij wijze van pilot rondom 5 afvalcontainers in Leiden een groen, kunstgras perkje inclusief kunstplantjes om ons er toe te bewegen het afval niet naast, maar in de container te gooien. Want, beste Leidenaren, om een of andere reden blijkt in de praktijk dat wij ons afval niet in maar naast de container gooien. Een nepgroen perkje rondom een afvalcontainer inclusief plastic buxusboompjes zou ons helpen om dat niet meer te doen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen dan sneller hun afval in de container gooien…..

Nog los van het feit dat ik hier weinig van geloof, zag het er ook een beetje koddig uit zo’n kunstgrasperkje inclusief kunstplantjes rondom een afvalcontainer waar doorgaans de gebruikte luiers en de lege tonijnblikjes in gegooid worden. Het had iets infantiels. En het bleek uiteindelijk ook niet te werken. Afval stapelt zich, helaas, nog steeds op naast de afvalcontainer. De gemeente is dan ook maar gestopt met het project zo valt op Sleutelstad.nl te lezen. Meer kunstgrasperkjes worden er niet meer aangelegd rondom afvalcontainers. Dan blijft natuurlijk de vraag waarom de wij Leidenaren nog steeds zoveel vuilnis naast de afvalcontainer zetten? De gemeente wil het antwoord ook weten en daarom wordt de universiteit Leiden in de arm genomen om daar onderzoek naar te doen. Gedragswetenschappers mogen dus de vraag gaan beantwoorden waarom Leidenaren dat doen? Ik ben geen afvalwetenschapper natuurlijk en ook geen psycholoog, maar de reden is misschien wat minder wetenschappelijk dan gedacht. Misschien zit de afvalcontainer te vaak te vol. Het afval past er simpelweg niet meer bij en dus wordt het er naast gezet. We moeten dus wellicht het afval wat vaker moeten ophalen. Of misschien hebben we het met allerlei pasjessystemen ook gewoon te lastig gemaakt om het afval te gooien waar het in hoort namelijk in de afvalcontainer.

De 5 reeds aangelegde kunstgrasperkjes blijven, nu ze waardeloos blijken te zijn, wel gewoon liggen. Het wachten is totdat de technische levensduur voorbij is. Omdat het om kunstgras gaat, zal dat niet na 5 hoosbuien en twee winters het geval zijn. Misschien is dat maar goed ook. Dan blijft het een zichtbaar bewijs van het feit dat we met realistisch duurzaamheidsbeleid dat bewezen werkt verder komen dan met droombeelden van kunstgrasperkjes rondom afvalcontainers. Leidenaren zijn geen kleuters natuurlijk.

Goed weekend,

Joost Bleijie