Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

Beste Leidenaren,

PNG-afbeelding 12In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over Coronademonstraties.

“Winkels in Haarlemmerstraat blijven gebarricadeerd uit angst voor geweld komend weekend”. Dit kopte Unity.nu vandaag op haar website. Wie nu een rondje loopt over de Haarlemmerstraat en door het winkelgebied, ziet dat menig ruit en menig etalage gebarricadeerd is met rolgordijnen, spaanplaten of andere belemmeringen. Vanaf de straat geen zicht op een sfeervolle winkel meer, maar dichtgetimmerde winkels die je misschien kent uit gebieden waar een orkaan dreigt langs te komen. Maar ja, het weekend komt eraan en dan is het tijd voor….. nee niet voor gezellig een bezoekje aan de stad of een bakkie op het terras, maar voor ‘Coronademonstraties’.  Kennelijk ook in Leiden.

Het zal ook u niet ontgaan zijn dat afgelopen week de avondklok is ingegaan. Om de coronapandemie te bestrijden en het aantal besmettingen te laten dalen, heeft het kabinet gekozen voor een rigoureuze maatregel namelijk de avondklok. Na negen uur ‘s avonds mag niemand meer naar buiten tenzij je een uitzondering bent. Dat is nogal wat. Het is een inperking van onze vrijheid. Vindt u of ik dat leuk? Nee, natuurlijk niet. Vindt Mark Rutte of Hugo de Jonge dat leuk, nee ook niet! Maar helaas wel noodzakelijk om het aantal besmettingen tegen te gaan en om onze kwetsbare mensen te beschermen. Gezondheid boven alles.

Natuurlijk mag je het oneens zijn met het coronabeleid van het kabinet en mag je ook mordicus tegen een avondklok zijn. En dan mag je in Nederland anders dan in een gemiddelde bananenrepubliek ook de straat op gaan om te demonstreren. Dan vraag je netjes een vergunning aan bij de gemeente om vervolgens met je sandwichbord of je spandoek ergens op een plein of park te gaan staan en leuzen te roepen naar iedereen die het wil horen. Als je wil kan je zelfs ‘Rutte, Rutte, Rutte, je beleid is kutte’ roepen. In andere landen zou je dat zomaar een enkeltje gevangenis kunnen opleveren, in Nederland niet.

Je kan bij wijze van demonstratie ook een petitie beginnen op internet, een stuk in de krant schrijven of politiek Den Haag bestoken met berichten waaruit blijkt dat je tegen bent. Demonstreren betekent natuurlijk niet een supermarkt plunderen, bakstenen naar het hoofd van een politieagent keilen,  stoplichten en verkeersboren uit de straat trekken of auto’s op z’n kant gooien en in de hens steken. Dat is geen statement maken, maar het leven van anderen riskeren of ruineren. “Naar de Filistijnen helpen” zou een Leidenaar zeggen.

Coronademonstraties #2Ik begrijp sowieso niet waarom doorgaans trotse inwoners van een stad, hun eigen stad slopen. Enerzijds staan we tijdens Leidens Ontzet gebroederlijk als Leidenaren naast elkaar die geweldige stad te vieren om vervolgens vanwege Corona de stad te slopen? Ik snap niet waarom inwoners van de stad ondernemers die het op dit moment al heel erg zwaar hebben nog verder de vernieling in helpen. Ondernemers zijn ook Leidenaren! Ik snap niet dat er jongens zijn die bij een voetbalclub voetballen en met een sponsor op de buik spelen die de shirtjes en broekjes heeft betaald, om vervolgens bij diezelfde ondernemer zijn winkel leeg te plunderen. Of een steen gooien naar een agent die ze op andere momenten in de kroeg of langs het voetbalveld als aanmoedigende voetbalvader weer tegen komen. Wat is dat?

Gelukkig is Leiden tot nu toe nog dat Gallische dorpje gebleken waar alles aan voorbij is gegaan. Goed, de dranghekken in de Kooi stonden klaar en ook de politie was paraat. Waarom? Omdat er in Leiden ook een dreiging van een demonstraties was. Ook voor komend weekend is die dreiging er. Vandaar ook die dichte winkelpuien. Maar gelukkig is het rellenfront tot nu toe aan Leiden voorbijgegaan. Om eerlijk te zijn ken ik de Leidenaren ook zo, ook de jonge Leidenaren. Trots op hun stad, trots op hun buurt, trots op onze ondernemers en wie weet ook wel trots op onze agenten omdat het ook vaders van vrienden of grensrechters langs het voetbalveld kunnen zijn.  Ik hoop oprecht dat ongeregeldheden aan Leiden voorbij blijven gaan. Dat zou pas een statement maken zijn. Leiden heeft dat rellen helemaal niet nodig!

Ik wens jullie een goed weekend.

Joost Bleijie

Bron foto: Media TV