Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

Beste Leidenaren,

23. Beste Leidenaren #2In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over goede voornemens.

Allereerst natuurlijk nog de beste wensen voor het komende jaar. Dat het maar een goed, gezond en gezegend 2021 mag worden. Hopelijk een jaar met voorspoed en zonder Corona, want daar zijn we allemaal wel een beetje aan toe. De mensen in de ziekenhuizen en verpleeghuizen voorop natuurlijk. Ik ben wel een beetje klaar met dat thuiszitten en thuiswerken. Ik mis het gesprek bij het koffieapparaat, dat praatje met de pompbediende of met de juffrouw op de school van mijn zoontjes en ja ik mis zelfs mijn collega’s in de Leidse gemeenteraad. Het is veel leuker om politiek te bedrijven als je elkaar kan zien en elkaars uitdrukking kunt waarnemen. Laten we hopen dat het beschikbare vaccin als gevolg heeft dat u en ik het normale leven weer kunnen oppakken.

Maar wat was dat normale leven ook al weer? In mijn geval was / is dat het combineren van 1 vrouw, 2 banen en 3 kinderen. Op een doordeweekse dag ben ik beleidsadviseur Economie in een van de randgemeenten van Leiden, ben ik echtgenoot van een hele lieve vrouw, run ik samen met die lieve dame een gezin van drie kinderen (jongens van 5, 9 en 11) die nu thuis school hebben en ben ik ook nog fractievoorzitter van een politieke partij in de Leidse gemeenteraad. En o ja, ik schrijf twee columns en leidt samen met een andere voetbalvader twee trainingen in de week.  Ik ben dus ambtenaar, vaatwasseruitruimer, voetbalvader, breukenuitlegger, trainer, patras familias, columnist, woordvoerder financiën en romantische dinerbereider bij elkaar. Engelsen zouden zeggen ‘you are a busy man’! Dat klopt en daar hoef ik ook geen medelijden voor of lintje voor te hebben. Daar heb ik zelf voor gekozen. Ik ben er van overtuigd dat ik niet de enige ben die een druk en hectisch leven had in het pre-coronatijdperk. Ongetwijfeld geldt dat ook voor velen van u. De gedachte dat we met het coronavaccin terug kunnen naar het oude leven, maakt mij vanwege de hectiek dus ook wel een beetje nerveus. Misschien u ook wel.

Het bracht mij er op om ook eens na te denken over goede voornemens. Ik ben nog niet zo oud en voel me ook nog niet zo oud, maar ik heb wel een rikketik die op hol kan slaan. Iets meer rust inbouwen zou misschien wel handig zijn. Gewoon af en toe eens een stukje wandelen ofzo of eens wat vaker een goed boek pakken of 23. Beste Leidenaren, over goede voornemens gesproken #1een leuke serie op Netflix kijken, maar terwijl ik dit zeg lacht een vuistdikke stapel papier getiteld ‘Horecavisie’ me toe. Binnenkort behandelen we de Horecavisie in de Leidse gemeenteraad en het college heeft haar best gedaan om een keurige stapel papier te produceren. Ik weet dus dat van mijn eerste goede voornemen op korte termijn weinig zal komen.

Mijn tweede goede voornemen is de ambitie om aan het eind van dit kalenderjaar de 6e Backstreetboy te zijn. Voor de jongere Leidenaren: De Backstreet Boys was een populaire boyband in de jaren ’90 waar alle vrouwen bij wegkwijlden. Niet zozeer voor de muziek maar meer vanwege het appetijtelijke uiterlijk van de 5 heren. Om die 6e Backstreetboy te worden moet ik wat meer bewegen. Mensen die mij kennen weten dat het keurige buikje dat ik heb er al enige tijd hangt en dat het tijd wordt om daar de strijd eens mee aan te gaan. Ik heb altijd geroepen dat ik wel de 6e Backstreetboy wil worden, maar mij ontbreekt het benodigde wasbordje. Ik heb geen sixpack maar een kratje. Werk aan de winkel dus en meer bewegen: mijn tweede goede voornemen! Ik zag trouwens laatst hoe die Backstreetboys er nu uit zien. Die zijn ook wel een jaartje ouder geworden zeg….

En mijn laatste goede voornemen is: Het altijd vertellen hoe het werkelijk zit, zeker in de politiek en zeker als de inhoud mij niet zo goed uit komt. Niet dat ik dat nog niet deed maar toch. Dit voornemen komt door de recente gebeurtenissen in de VS waar een president in staat is geweest om 4 jaar lang het Trump-minnende smaldeel van het land zo op te hitsen dat ze onlangs als een stel hongerige wolven de bakermat van de Amerikaanse democratie bestormden. En dat op basis van fakenews en complottheorieën. Dan staan er een stel Trumpaanhangers de ramen in de gooien en de inboedel te slopen en dan zijn er twee straten verderop Trump-aanhangers die zeggen ‘nee het waren geen Trumpaanhangers, maar ingehuurde communisten’…. Clownesk echt! De waarheid vertellen is dus wel zo belangrijk. Daar mag u mij aan houden.

Goede voornemens dus, ik ben benieuwd of u ze ook heeft? Desalniettemin nogmaals de beste wensen voor 2021. En een goed weekend natuurlijk.

Groeten,

Joost Bleijie