Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

Beste Leidenaren,

30. Koning WInter #2In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over Koning Winter.

Het is een welkome afleiding in coronatijd: Koning Winter! Sinds vorige week heeft Koning Winter Nederland en dus ook Leiden flink in zijn greep. Vorig weekend begon het met sneeuwen, flink sneeuwen! Een halve meter sneeuw werd er op sommige plekken voorspeld! De dienstregeling van de NS raakte meteen van slag, miljoenen kilo’s zout werden er aangesleept om wegen begaanbaar te houden en Coronateststraten gingen dicht. Uiteindelijk viel er ook een flinke laag, in Leiden zo’n 15 tot 20 cm. En de wind veroorzaakte iets wat we in Nederland ook niet heel vaak zien namelijk sneeuwjacht en sneeuwduinen. Mijn kinderen vonden het schitterend! Die konden tot halverwege hun knieën in de sneeuw, mijn jongste van 5 zelfs tot zijn middel. Ik heb op social media zelfs mensen een sneeuwduik zien nemen, zo zelden komt deze hoeveelheid sneeuw voor. Ik heb wel even mijn verzekering gebeld om te kijken waar we zoal voor verzekerd zijn. Met zo veel sneeuw en met 3 jongens thuis, is het wachten op een goed sneeuwballengevecht. En de ervaring bij mij in het verleden heeft uitgewezen dat daarbij wel eens een raampje kan sneuvelen.

Sneeuw, het was een welkome afleiding in deze Coronatijd. Het ging even niet over het aantal besmettingen en over de vaccinatiestrategie. Het ging over Koning Winter! Natuurlijk komt na sneeuw ook ijs. Aan het begin van de week zag ik in allerlei landelijke media ijsmeesters met schroevendraaiers of liniaaltjes het ijs testen. Meestal in een nauwelijks verstaanbaar accent hoorde ik ze dan zeggen dat het ijs in Wolvega of Hardegarijp halverwege de week wel dik genoeg zou zijn. Die twinkeling in de ogen en het enthousiasme van deze mensen is goud natuurlijk! De schaatsen konden uit het vet om op natuurijs ondergebonden te worden. Nederland in rep en roer! Koning Winter is in het land!

Wanneer het in Nederland een klein beetje begint te vriezen, dan kan je er op wachten totdat de Tocht der Tochten weer onderdeel van discussie wordt. Waar Leidenaren in september altijd onrustig worden en aftellen naar 3 oktober, hebben de Nederlanders het bij een klein beetje vorst al over de Elfstedentocht. Een uniek evenement horend bij ons immaterieel erfgoed. Ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik niet zo’n schaatser ben. Koning Winter bekijk ik het liefst van achter mijn raam met mijn openhaartje aan en een goede Duitse Franscikaner Weizen in mijn hand. Maar ik ben Hollander genoeg om te begrijpen dat wanneer ijs zich meester maakt van ons landje, dat mensen euforisch worden. Erben Wennemars vind ik overigens te! Die kan het over ijs en de Elfstedentocht hebben alsof het de maanlanding gaat.

30. Koning Winter#1Een grote teleurstelling was dan ook dat de Koninklijke Vereniging Friesche Elfsteden al heel snel streep zette door een mogelijke Elfstedentocht dit jaar. Reden: In deze coronatijd is de Elfstedentocht niet te organiseren. Er mag dan wel ijs zijn, maar te veel deelnemers, te veel bezoekers, te veel dweilorkestjes en te veel Unox om de 1,5 meter te garanderen. Teleurstelling alom dus. In het kielzog van de Elfstedentocht maakte ook het Leidse rayonhoofd Tjeerd Scheffer, met een duimstok in zijn hand staand aan de waterkant waar hij net ergens een gat in het ijs had geslagen, bekend dat helaas ook de Leidse variant van de Tocht der Tochten, namelijk de Elfstegentocht, dit jaar niet door kan gaan. En dat is helemaal balen natuurlijk! Niet alleen voor al die ijsliefhebbers en voor al die mensen die door die prachtige binnenstad hadden we schaatsen, maar ook voor de Leidse horeca ondernemers. Want zoals u wellicht weet bestaat de Elfstegentocht niet alleen uit schaatsen maar ook uit klunen. Klunen de stegen in waar je een lekkere alcoholische versnapering kan krijgen. En dat had de horeca, die het momenteel toch al zwaar te verduren heeft,  een enorme impuls kunnen geven. Balen voor de schaatsers dus maar ook balen voor de horeca.

De horeca heeft overigens wel iets anders bedacht om de Leidenaren aan zich te binden. Er is een fantastisch boek verscheen met daarin gerechten van ruim 40 Leidse restaurants. Wat u daar doorgaans geserveerd krijgt, kunt u nu dus zelf proberen te maken. Dan komt de horeca, die geweldige Leidsch horeca, in deze coronatijd toch nog een beetje bij u thuis.

Kook ze, schaats ze en goed weekend,

Joost Bleijie