Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

Beste Leidenaren

Bron: Sleutelstad (link)

Bron: Sleutelstad (link)

In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over het Roomburgerpark

Het is hommeles in een deel van Leiden. In de Merenwijk zal u er niet zo veel van merken en in de Stevenshof of Zuidwest ook niet, maar in de Burgmeesters- en Professorenwijk en in de aangrenzende wijk Meerburg gaat het al wekenlang nergens anders meer over. Al wekenlang staan er ingezonden brieven in het Leidsch Dagblad over wat de wijk verdeeld tot op het bot: Wat te doen met het Roomburgerpark? Wat is er aan de hand? Aan de zuidkant van de Burgemeester- en Professorenwijk, tegen de Kanaalweg aan, ligt het Roomburgerpark. Een belangrijke groene long voor de toch al best dichtbebouwde wijk, maar ook de thuishaven van Hockeyclub Roomburg, de enige hockeyclub in Leiden. Hockeyclub Roomburg is qua ledenaantal een van Leidens grootste verenigingen. Maar ook de wachtlijst van Leidenaren die er willen hockeyen groeit flink. Niet voor niets wijken veel Leidenaren met een hockeyambitie nu uit naar het Leiderdorpse Alecto, het Voorschotense Forescate of het Oegstgeester LOHC. Waarom? Roomburg heeft een capaciteitsprobleem en kan de ledenaanwas simpelweg niet aan. Er is geen plek voor al die Leidenaren die willen hockeyen. Er zijn slechts 3 velden beschikbaar en dat is veel te weinig. Trainen gebeurt nu al noodgedwongen verderop in de wijk op de kunstgrasvelden van korfbalclub Sporting Trigon. De hockeyclub heeft dus een langgekoesterde wens en dat is een vierde veld er bij. En ja, die wens is alleszins te begrijpen.

16. Beste Leidenaren over het Roomburgerpark gesprokenWie een blikt op de kaart werpt, ziet dat een vierde veld niet zo makkelijk in te passen is. Een nieuw veld kan of op het schoolplein van de Lorentzschool worden aangelegd of in het naastgelegen park. En in het park zijn ook weer twee mogelijkheden: aansluitend aan de hockeyvelden waardoor de speeltuin moet worden verplaatst of niet aansluitend met als gevolg dat hockeyers 50 meter moeten lopen naar hun veld. Een mooie warming-up lijkt mij. Van de schoolpleinvariant is al gebleken dat die niet realistisch is, maar een veld in het park aanleggen behoort wel tot de mogelijkheden. Maar ja, dat gaat ten koste van een deel van het park en dat is voor veel buurtbewoners die het park koesteren als de groene long in de wijk tegen het zere been. In de wijk ben je dus voor ‘de hockey’ of voor ‘het groen’.

Maar het kan ook beiden: Een hockeyveld in het park aanleggen èn het groen behouden. Dat laatste kan door bijvoorbeeld het eerdergenoemde schoolplein te vergroenen. Een tiny forrest noemt men dat tegenwoordig in heel hip Nederlands. Zoals gezegd kan een hockeyveld aanleggen in een het park op twee manieren: als eerste aansluitend op de al bestaande hockeyvelden. Voordeel is dat er een aaneengesloten sportpark ontstaat. Nadeel: de speeltuin in het park, moet worden verplaatst. Kosten van het plan: 6 miljoen euro. Ook een nadeel als je het mij vraag, want dit wordt best een duur geintje, zo’n veld aanleggen. Maar het kan goedkoper, namelijk via een tweede variant. Het hockeyveld wordt op het trapveldje een stukje verderop aangelegd. Voordeel: De speeltuin kan blijven liggen, groencompensatie is nog steeds goed mogelijk en, niet onbelangrijk, deze variant is 3 miljoen goedkoper!

Nadeel: de hockeyers moeten 50 meter lopen naar hun veld. Maar we hadden al geconstateerd dat dat een aardige warming-up is. Ik ben zelf een voetballer en als ik bij bijvoorbeeld ARC in Alphen a/d Rijn kom en op het achterste veld speel, dat zit ik ongeveer in een andere tijdzone zo ver als het is. Niets geks aan dus om even te lopen naar een sportveld. Daar hebben de hockeyers overigens ook geen bezwaar tegen. Hun doel is een vierde veld. Frappant is: De wethouder heeft deze zogenaamde ‘minimale variant’ niet meegenomen in het uiteindelijke voorstel. Een variant waarbij volgens mij iedereen blij is: Hockeyers krijgen hun veld, kinderen kunnen blijven spelen in de speeltuin, groenliefhebbers behouden, mede door groencompensatie, grotendeels hun park en ook de belastingbetaler is blij want het is 3 miljoen goedkoper. Volgens mij is iedereen dan content met deze oplossing.

Toch ligt deze minimale variant niet voor als de gemeenteraad er binnenkort een besluit overneemt. De dure variant wel. Dat is de enige variant die wordt voorgelegd. Om de lieve vrede te bewaren in dit deel van Leiden zou het goed zijn als de wethouder van Sport de minimale variant wel uitwerkt en voorlegt aan de gemeenteraad. Echt geen idee waarom dat niet is gebeurd?

Goed weekend dan maar,

Joost Bleijie