Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

Beste Leidenaren,

11. Beste Leidenaren, over vuurwerk gesproken - 26 juni 2020In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over vuurwerk.

Terwijl de mussen van het dak vallen en de temperaturen naar Riviera-niveau stijgen, kwam Burgemeester Lenferink deze week met een opvallend bericht. “Geen centrale vuurwerkshow in Leiden” zo viel onder meer op Unity te lezen. Ik denk dat er weinig Leidenaren, al zittend in de tuin of op een terras met een heerlijk koud biertje in hun hand al dachten aan het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling. Laat staan de vraag of er een centrale vuurwerkshow moet worden georganiseerd in Leiden en of ze daar überhaupt heen zouden gaan.

Toch is een centrale vuurwerkshow niet zo’n geen gek idee natuurlijk: verbiedt vuurwerk in Leiden en organiseer als alternatief een centrale vuurwerkshow ergens in de stad.  Wie weet kon daardoor het afsteken van consumentenvuurwerk verminderen. Toch trok Lenferink de stekker uit het idee. Er is geen budget voor. En daar heeft hij groot gelijk in. In een tijd dat er door de gemeente flink bezuinigd moet worden bijvoorbeeld op de ondersteuning van de meest kwetsbare Leidenaren, en in een tijd waarin echte Leidse ondernemers en bedrijven dreigen om te vallen vanwege de gevolgen van de Coronacrisis, zou het heel gek zijn om € 30.000,- belastinggeld uit te geven aan een centrale vuurwerkshow van pak ’em beet een half uur. Dat is € 1000,- per minuut.

Maar was die vuurwerkshow er niet voor om al het afsteken van consumentenvuurwerk in Leiden te verbieden en van Leiden een grote vuurwerkvrije zone te maken? Betekent het cancelen van de vuurwerkshow niet dat we komende Oud&Nieuw weer massaal aan de nitraatbommen en de vuurwerkpijlen gaan? Nou dat niet helemaal. Lenferink kondigde naast het nieuws over de vuurwerkshow aan dat hij de huidige vuurwerkvrije-zonebeleid in tact wil houden en ‘wil vervolmaken’. Een streep door de vuurwerkvrije zones gaat er dus niet nu de show als alternatief niet doorgaat. Begrijp me niet verkeerd: Ik ben niet zo’n groot fan van het afsteken van vuurwerk en zie de gevaren, zeker van het illegale vuurwerk dat wordt afgestoken ook in. Ik ben iedere Oud&Nieuw ook weer blij als mijn kinderen en mijn gasten alle vingers en ogen nog hebben. Een vuurwerkverbod klinkt dan natuurlijk heel sympathiek maar is totaal niet te handhaven. De politie heeft al aangegeven dat er nauwelijks capaciteit is om te handhaven. O&N is al een piekmoment in de belasting van de politie. Dan moeten we de sterke arm der wet niet ook nog eens achter een boefje dat een nitraatbommetje afgestoken heeft op een plek waar ook de vogeltjes broeden laten aanrennen. Nee in mijn beleving is een vuurwerkverbod echt iets voor de bühne.

Nogmaals, ik heb vanuit gezond, milieugevolgen en kosten ook grote twijfels bij de verkoop en het afsteken consumentenvuurwerk, om over al het illegale spul nog maar te zwijgen. Maar zeggen dat je het verbied om het vervolgens niet te handhaven is en lege huls. Wat nu? Een aantal Leidse zones zal komende Oud&nieuw vuurwerkvrij zijn. In woord dan, want handhaven en vuurwerkafstekers werkelijk pakken en beboeten is er helaas niet bij. En geen vuurwerkshow dus. Nou dan kan u in Oudjaarsnacht niet staan oooh’en in de stad al kijkend naar een vuurwerkshow, maar gelukkig wel naar een herhaling kijken van  een concert van de Toppers op TV. Dat is ook een show. Misschien zelfs wel met vuurwerk.

Groeten en geniet van het weekend en het mooie weer,

Joost Bleijie