Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

 

Beste Leidenaren,

4. Beste Leidenaren - Over Leidse studenten, huren en Koningsdaggesproken - 17 april 2020Corona blijft het nieuws beheersen. Je kan geen talkshow op de TV aanzetten, geen nieuwswebsite aan klikken, geen krant open slaan zonder veel, heel veel nieuws tegen te komen over Corona. Op zich wel begrijpelijk natuurlijk, want het is een flinke crisis waar we doorheen gaan. Er is dus veel te vertellen over het Coronavirus en de gevolgen van de kabinetsmaatregelen. Zo ook in het Leidse Dagblad van vanmorgen. Het meest opvallende bericht gaat over de Leidse studenten: Leidse studenten in het nauw valt te lezen. Centraal staat de vraag of een studentenhuis als een gezamenlijk huishouden kan worden gezien? En als dat niet zo is of studenten dan beboet kunnen worden voor samenscholing als ze met elkaar in hun huis zijn? Ooit woonde ik in een studentenhuis en daar was ik, net als nu in een echt huishouden, altijd alles kwijt. Mijn koekenpan werd altijd geleend en kwam dan weer aangekoekt terug. Zelf stal ik altijd de ochtendkrant van mijn overbuurjongen. En ja als je hoge nood had en het toilet in moest nadat een van je huisgenoten net een grote boodschap had gedaan, besefte je maar al te goed dat je binnen je studentenhuis een huishouden was. Dat zal nu niet anders zijn. Voor de deur is dat anders natuurlijk. Daar is niet te zien wie wel en niet in een studentenhuis woont. Blijven opletten dus dames en heren Leidse studenten.

Het tweede bericht gaat over ondernemers die zwaar getroffen worden door de Coronacrisis. Er zijn nauwelijks inkomsten meer omdat winkelstraten uitgestorven zijn waardoor de omzetten kelderen. Toch lopen de vaste kosten door en dus roept het Crisisteam Leiden op tot huurcoulance voor ondernemers. Pandeigenaren moeten flexibel zijn en waar mogelijk huren verlagen. Ik snap die oproep wel, maar het heeft ook een keerzijde. Gooien we de problemen van de Coronacrisis nu niet over de schutting van de pandeigenaren? Ik weet dat er een beeld bestaat dat pandeigenaren allemaal in Wassenaar wonen met drie BMW’s voor de deur en een zwembad in de achtertuin, maar misschien is dat beeld ook niet juist. Pandeigenaren hebben ook geïnvesteerd in panden en maken ook de nodige kosten. Bij wie kunnen zij coulance vragen? Nu weet ik uit de praktijk overigens dat heel veel pandeigenaren al maatwerk bieden aan huurders. Zij zien ook wel in dat één huurder veel beter is dan géén huurder.

Het laatste bericht uit het Leidsch Dagblad vind ik eigenlijk de mooiste. Het beschrijft Leidse ondernemers die creatief zijn om van deze crisistijd nog iets te maken. Online kroegentocht op ‘Woningsdag’ kopt de krant. Dit jaar valt de viering van Koningsdag in het water en dus heeft de landelijke Oranjevereniging Koningsdag omgedoopt tot Woningsdag. We vieren dus dit jaar de dag van de monarchie noodgedwongen in de Leidse huiskamers. Maar de traditionele kroegentocht moet wel gewoon doorgaan. Dus doen we die gewoon online. Voor € 30,- kun je een Leids bierpakket kopen inclusief oranje slingers, rood-wit-blauwe-wangverfjes en bingokaarten waarmee je via Skype een kroeg in kan gaan en mee kan spelen met ‘Zingo’ en ‘Raad de Plaat’. En dat vanachter je laptop met een echt Leids biertje in je hand! Geniaal bedacht! Dus al u wilt weten waar ik met Koningsdag benne…. In de virtuele Hut van Ome Henne!

Joost Bleijie

4. Beste Leidenaren - Over Leidse studenten, huren en Koningsdaggesproken - 17 april 2020