Lorentzschool januari 2018.pngOp maandag reageer ik onder de noemer “Kort Leidsch” op een artikel dat afgelopen week in een van de Leidse media heeft gestaan. Een artikel dat mij bezig hield, prikkelde of omdat het zo mooi Leids is dat extra genoemd moet worden. Of gewoon omdat ik mijn mening wil geven over het nieuws! Deze week: Geen appartementen bij Lorentzschool (Bron: Unity.nl, Link)

Het nieuws van de afgelopen week is natuurlijk geweest dat de bouw van het appartementencomplex bij de Lorentzschool (Van Vollenhovenkade) niet doorgaat. Hoera! De gemeente liet bij monde van VVD-wethouder Laudy weten dat B&W de bezwaren gegrond heeft verklaard. Sterker nog, B&W erkent na jaren de bezwaren van de bewoners. Als klap op de vuurpijl wordt ook het contract met bouwer Niersman opgezegd. Nogmaals Hoera! Even een korte re-wind voor degene die geen idee heeft waar het over gaat. Het college van B&W wilde graag appartementen bouwen op het schoolplein van de Lorentzschool in de Professorenwijk. Ruim 60 in totaal. Daarvoor heeft ze de randen van wat mogelijk is opgezocht. Het bouwplan paste werkelijk waar tot op de millimeter nauwkeurig binnen de kaders van wat er is toegestaan. De bewoners, de wijkvereniging maar ook partijen als de mijne (CDA) hebben veelvuldig en langdurig onze twijfel uitgesproken over dit bouwplan. 66 appartementen bouwen op een postzegel in de wijk moet je niet willen. Niet alleen de leefbaarheid in de wijk, maar ook de impact die de appartementen hebben op de wijk, bijvoorbeeld de toename aan verkeer, kwam danig onder druk te staan. Waar je kan bouwen in de stad, moet je niet altijd willen bouwen. Eindelijk, na jaren soebatten geeft Laudy de bezwaarmakers gelijk. Dat hij daarvoor het het argument ‘te weinig daglichttoetreding omdat de ramen te dicht op de erfgrens zitten’ voor nodig had is natuurlijk een bijzondere. Maar goed, er gaat dus een streep door het plan. Goed nieuws voor de school, de spelende kinderen en de bewoners van de Professorenwijk. Driewerf hoera dus!

Lorentzschool.png

Hart van Nederland

Toch blijf ik wel met een bijzondere bijsmaak zitten. De keren dat wij onze twijfel overbrachten bij de wethouder, werden we weggezet als zwartkijkers en negativisten. Zo merkte ik zelf na een item over de bouw op schoolplein op Hart van Nederland. We moesten volgens toch vooral grootstedelijk denken. Er lag en ligt immers een woningbouwopgave voor Leiden en daar valt volgens bouwwethouder Laudy niet aan te tornen. Handen voor de ogen en bouwen maar lijkt het credo, niet uitmakend wat het voor gevolgen heeft voor de leefbaarheid in de buurt. Maar nogmaals, hoera, ik tel mijn zegeningen en ben blij voor de wijk en de school dat er een streep gegaan is door deze bouwkolos aan de Van Vollenhovenkade. Wat wel frappant is, is dat Laudy de afgelopen jaren bijna iedereen die twijfelde over dit plan heeft weggezet als onrealistische doemdenkers. Met negatief denken en het zetten van vraagtekens zouden we vooral de stad niet vooruit helpen. Vraag dat bijvoorbeeld maar eens na bij in de buurtbewoners en de wijkvereniging of bij collega raadsleden zoals Moniek van Sandick.  En nu, een paar weken voor de verkiezingen ziet hij opeens het licht. Maar, zo zei Laudy, dat heeft toch echt niets met de naderende verkiezingen te maken……