Op maandag reageer ik onder de noemer “Kort Leidsch” op een artikel dat afgelopen week in een van de Leidse kranten heeft gestaan. Een artikel dat mij bezig hield, prikkelde of omdat het zo mooi Leids is dat extra genoemd moet worden. Of gewoon omdat ik mijn mening wil geven over het nieuws! Deze week: Blije bij dankzij korte lijnen. Als Zoeterwoude opgaat in Leiden zullen dit soort initiatieven hoogstwaarschijnlijk stagneren. (bron: Leidsch Dagblad, zaterdag 29 april, onderstaand)


VVV Warmond (bron: VVV Warmond)

VVV Warmond (bron: VVV Warmond)

In 2005 had is als student de luxe om een mooi bijbaantje te hebben.  Ik was vestigingsmanager van de VVV-vestiging in het mooie pittoreske Warmond. 3 dagen per week had ik als opdracht om de administratie te doen, de winkel te professionaliseren, om de VVV-vestiging te laten samenwerken met de 5 omliggende VVV’s en om de vrijwilligers aan te sturen. Dat laatste was de grootste uitdaging. Daar kwam ik hoor, Leids studentje, geboren en getogen in de Sleutelstad, ruim 20 vrijwilligers van authentieke Warmondse snit aansturen. Zij allen de 60 gepasseerd, ik nog een jonge hond die met één been in het studentenleven stond. Zij met een mooie passie voor het Kaagdorp, ik zo Leids als het maar kan. Dat leverde mooie gesprekken op.

Ik weet nog goed dat in die tijd het opgaan van de gemeente in een nieuwe, grotere gemeente speelde. Warmond was te klein om zelfstandig te bestaan en dus moest het met andere gemeente(n) samenwerken. De optie die op dat moment op tafel lag, was het samengaan met Sassenheim en Voorhout. Na afloop van een teamavond met de vrijwilligers toen de flessen wijn en port al op tafel stonden, ontstond er een kringdiscussie over de naderende fusie. Een paar wijntjes later opperde ik “goh, kunnen jullie niet beter een deelgemeente van Leiden worden?” Het gesprek viel stil. Blikken gingen mijn kant op. Als ik een speld had gehad, kon je hem horen vallen. Ik nam een slok. “Ik bedoel” ging ik verder, “als je samen gaat met Voorhout en Sassenheim gaan zij vechten om de faciliteiten en de instellingen. Je theater, je gemeentehuis, je VVV, daar gaat allemaal om geknokt worden. En ik vrees dat jullie dat allemaal kwijt raken. Als je deelgemeente van Leiden zou worden, gebeurt dat veel minder snel. Dan hou je je eigen signatuur en je eigen instellingen.” Doodse stilte. Hartslag 160. Nog een slok. Een vrijwilliger stond op, zette zijn flesje bier op tafel en zei: “luister Leidse vriend. Die dijk waar jij net overheen gefietst bent, daar houdt Leiden op. Dat is al eeuwen zo en dat willen we graag zo houden. Wij Warmonders hebben een hè-le andere mentaliteit.” En weg was hij. Stilte.

Ergens kon ik hem ook wel begrijpen. Vragen aan een prachtig dorp om deelgemeente te worden van Leiden terwijl er in de Sleutelstad decennialang hijgerig naar de (bouw)grond van omliggende gemeenten gekeken werd, dat was misschien wel een brug te ver. Er zijn wethouders in Leiden geweest die hadden het over Leiden aan Zee. Alsof Katwijk niet bestond. Er zijn wethouders geweest die de straatnaambordjes van de woonwijk op het voormalige vliegveld Valkenburg al hadden besteld, terwijl de grond toch echt niet Leids was. En is. Gelukkig heeft Leiden onder aanvoering van onze huidige burgemeester Lenferink een flinke toon lager gezongen en zijn de banden met de regio een stuk beter. En dat is maar goed ook.

Deze week moest ik weer even aan mijn tijd bij de VVV in Warmond denken toen ik las dat Zoeterwoudse ondernemers niet willen samenwerken met Leiden. Want, zo was een van de argumenten, hun bijenproject waar de gemeente Zoeterwoude zoveel passie voor heeft, had in Leiden nooit gekund. “Als Zoeterwoude opgaat in Leiden zullen dit soort initiatieven hoogstwaarschijnlijk stagneren” kopte het Leidsch Dagblad vorige week. Waar komt dat idee dat wij een compassieloze gemeente zijn toch vandaan? Is dat echt nog kift uit de lanjepiktijd van weleer? Is dat onderbuikretoriek of onwetendheid? Overheerst de gedachte dat een grote gemeente wel niets met micro-problemen of initiatieven van inwoners zal hebben? Zit er een kern van waarheid in en zo ja waar dan? Geef eens voorbeelden? Ik als Leidenaar herken me er namelijk niet in. In tegendeel zelfs!

Samenwerking Leidse regioRegionale samenwerking is op dit moment weer actueel. Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest verkennen momenteel of en hoe er samengewerkt kan worden in de toekomst. Grofweg drie varianten liggen voor. Of we blijven samenwerken zoals we dat nu doen via een zogenaamd ‘Shared Service Centre’. Of we kiezen het andere uiterste namelijk een fusie tot een gemeente. Rembrandtstad ofzo. Of we kiezen een middenweg middels het vormen van een regioraad. Wat ik zou doen? De uitdagingen die we hebben op het gebied van woningbouw, op het gebied van bereikbaarheid, op het gebied van de economie, op het gebied van duurzaamheid, maar ook de veel grotere ambtelijke kracht die we zouden kunnen hebben om alle inwoners, bedrijven en instellingen goed te bedienen, vragen om een fusie. Alleen dan kan je de uitdagingen in de regio op een goede manier aanpakken. En als Zoeterwoude dan niet bij Leiden wil horen, dan moeten wij Leiden maar bij Zoeterwoude willen horen. Niets mis met Zoeterwoude!

Zoeterwoude - mei 2017