Op maandag reageer ik onder de noemer “Kort Leidsch” op een artikel dat afgelopen week in een van de Leidse media heeft gestaan. Een artikel dat mij bezig hield, prikkelde of omdat het zo mooi Leids is dat extra genoemd moet worden. Of gewoon omdat ik mijn mening wil geven over het nieuws! Deze week het Veel Cultuurbelangstelling voor vijfde Leidse Olympus (Bron: Leiden.tv, 4 juni, link)


De juni-maand is weer begonnen en dat is altijd de maand dat het culturele aanbod van Leiden weer in de schijnwerpers staat. Zo waren er het afgelopen weekeinde de Signatures Cultuurdagen, met (als je het mij vraagt) als een van de hoogtepunten de Leidse Olympus. Aan de voet van de eeuwenoude Burcht dalen als zijnde Romeinse goden een groot aantal schrijvers en dichters neer die voordagen. Een prachtig schouwspel. Dat was Schemerstad trouwens ook. Een schitterend theater op de wallekant, te zien vanuit de boot dat plaatsvindt op de scheiding van dag en nacht. Tijdens de schemering dus. Later in de maand is het ook weer tijd voor de Leidse Lakenfeesten. Want ja, dat is ook cultuur! Met een Leids randje wel te verstaan! Dan is het ook nog eens het 100-jarige bestaan van het illustere, in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl (zie onderstaand), kan de T-Rex nog bezocht worden, is de Hooglandse Kerkgracht weer een domein van Beelden in Leiden, kortom de cultuurliefhebber komt de komende maand volop aan zijn/haar trekken in de Sleutelstad. Volgens mij kunnen we trots zijn op het feit dat we in Leiden zo veel culturele instellingen en zo’n uitgebreide culturele programmering hebben. Het maakt de stad bijzonder.

Cultuur is belangrijk voor de stad. Het geeft de stad een identiteit. Een ziel. En dat is echt niet alleen cultuur dat tijdens de Signatures Cultuurdagen centraal staat. Dat is ook de Leidse Schouwburg, Theater Imperium, Volkenkunde, Gebr. De Nobel, Siebold, Oudheden. Maar cultuur is wat mij betreft ook amateurkunst. We kunnen tijdens al die bijzondere culturele evenementen Leidenaren wel prikkelen om met cultuur bezig te zijn, als ze dat dan ook willen doen, dan moet het aanbod ook goed zijn. Voorbeeld: Als we tijdens de klassieke concerten in de hofjes Leidenaren prikkelen om viool te spelen, dan moet het lesaanbod goed zijn. Ook voor beginners. Dan moet er dus ook gelegenheid zijn om als amateur (of beginner zo u wilt) de viool te leren bespelen. Een van de aanbieders van deze lessen is BplusC. Daar is de afgelopen decennia flink op bezuinigd, met als gevolg dat ook het cursusaanbod onder druk is komen te staan. Wat mij betreft trekken we daar nu een streep onder en laten de BplusC buiten mogelijke nieuwe bezuinigingsrondes.

Cultuur is wat mij betreft ook Monumentaal erfgoed. Leiden staat in de top-5 van meest monumentdichte steden van Nederland. En dat monumentaal erfgoed dient vaak als decor voor cultuur. Bijvoorbeeld bij de Leidse Olympus, maar ook de concerten in de hofjes of de Museumnacht. Erfgoed maakt Hollandse steden bijzonder. Erfgoed maakt Leiden bijzonder. Onze prachtige historische binnenstad is veruit het beste en mooiste visitekaartje dat we hebben. Dat betekent dat we niet alleen monumenten en de geschiedenis van de stad moeten koesteren maar ook dat we wat betreft bouwprojecten in de binnenstad altijd scherp oog moeten hebben voor de monumentale waarde van de stad. Bij het nieuwe terras bij Annies kan je dus je twijfels hebben. Dat is wel erg in strijd met het historisch karakter van de binnenstad.

De waarde van Cultuur is onmiskenbaar voor Leiden. Ik vind het dan ook ontzettend gaaf dat ik op uitnodiging van voormalige CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan, CDA-Kamerlid en cultuurwoordvoerder  Michel Rog komende vrijdag rond mag leiden door Leiden zodat we hem kunnen vertellen hoe belangrijk cultuur is, hoe ‘rendabel’ cultuur is en bovenal hoe belangrijk cultuur en culturele instellingen zijn voor Leiden.