1393495255Samen met Twee Kamerlid Sander de Rouwe en met lijsttrekker Marien den Boer uit Oegstgeest stond ik afgelopen woensdagmiddag in de spoortunnel die Leiden Merenwijk met Oegstgeest verbindt. Een tunnel waar dagelijks de nodige Leidenaren doorheen fietsen om te gaan tennissen op Unicum, te Hockeyen bij LOHC of om naar school te gaan op het Rijnlands Lyceum. Een tunnel waar dagelijks inwoners van Oegstgeest door fietsen als ze naar Leiden CS willen of naar Winkelcentrum De Kopermolen. Een tunnel zoals er zo veel zijn in Nederland. Beetje desolaat, matige verlichting, hobbelig asfalt en vol met graffiti en andere vormen van muurkalkerij. B2 Cleaning van CDA-lid Edward Borkern was ook aanwezig. Samen hadden we het voornemen om de tunnel van de graffiti te ontdoen. De Merenwijk is een prettige plek om te wonen. Er is ruimte, het is kindvriendelijk, het is groen, maar we kunnen natuurlijk niet de ogen sluiten voor zaken die het straatbeeld ontsieren. Een vol gekalkte tunnel is daar een voorbeeld van. Daar stonden we dus, om 17:00 voor de tunnel met voorbijrazende fietsers en remmende treinen.

Makkelijk was het niet om de graffiti te verwijderen. Het lijkt wel of het verf van de spuitbussen in de muur gebrand zijn. “Je krijgt het ook niet helemaal meer wit” gaf een medewerker van B2 Cleaning aan. “Dan moet je het opnieuw verven”. Normaal gesproken doen deze professionals met z’n tweeën een dag over het verwijderen van graffiti in deze tunnel, dus wellicht was het wat naïef van ons om te denken dat wij, enthousiaste politici in spé, dit in een half uurtje voor elkaar zouden krijgen. Een klein stukje is gelukt, maar de hele tunnel was onbegonnen werk. Gelukkig gaf Edward Bokern aan dat we onze verkiezingsbelofte (een schone tunnel) wel konden waarmaken. Geheel belangeloos zal hij er zorg voor dragen dat de tunnel nog voor 19 maart helemaal schoon is. Een mooie geste! Uiteraard hopen wij dat beide gemeenten dit voorbeeld volgen en vaker de diensten op pad sturen om dit tunneltje schoon te houden.

Waarom nou op woensdagmiddag een tunnel schoonmaken? Zoals aangegeven wordt de leefbaarheid van buitenwijken bepaald door de openbare ruimte. Trapveldjes, speeltoestellen, asfalt op fietspaden en rondwegen, maar ook tunneltjes bepalen het woonplezier. Gaten in een trapveldje of tunnels vol graffiti werken helaas negatief. Het irriteert en werkt vaak een gevoel van onveiligheid in de hand. Vandaar dat het onderhoud van de openbare ruimte in de buitenwijken wat mij  betreft wel wat hoger op de politieke agenda mag komen te staan. Dat is het minste wat we de bewoners van de buitenwijken moeten bieden!