Op maandag reageer ik onder de noemer “Kort Leidsch” op een artikel dat afgelopen week in een van de Leidse media heeft gestaan. Een artikel dat mij bezig hield, prikkelde of omdat het zo mooi Leids is dat extra genoemd moet worden. Of gewoon omdat ik mijn mening wil geven over het nieuws! Deze week iets uit de landelijke media: Huftergedrag steeds minder bestraft, ergernis blijft groot (bron: RTL, 10 april, onderstaand meegestuurd)

 


Een paar dagen geleden was het weer zo ver. Wij wonen aan de noordkant van de Merenwijk en tijdens een bezoekje met drolmijn 3 kinderen aan de polder achter ons huis, had ik weer het genoegen om in een hondendrol te staan. Ik had de drol niet aan zien komen. Waarom? Tsja, mijn jongste zoon is anderhalf en die wil in al zijn kinderlijke enthousiasme zo maar de sloot in rennen, dus ik was bezig met het houden van overzicht. De details voor mijn voeten waren me dus even ontgaan. Bovendien lag deze drol droltechnisch niet op een plek waar je hem direct zou verwachten. Bij een basketbalveldje naast een bankje om op te zitten. Ik vraag me altijd af waarom baasjes hun hond juist op dat soort plekken laten poepen. Kijk, een trouwe viervoeter moet zijn behoefte doen en ik kan me ook voorstellen dat je met je schepje en je zakje niet languit in het riet gaat liggen om de drol te pakken, maar hier had het netjes opruimen toch niet misstaan.

Voor mij is er geen grotere ergernis dan die van het staan in een hondendrol. Die fractie van een seconde nadat je er in bent gaan staan, weet je genoeg. Dat glijdende gevoel gevolgd door de machteloosheid, de frustratie en bovenal de stank! Bah! Goede nummer 2 is bumperkleven. Ik erger me helemaal groen en geel aan die lui die tikkertje met je willen spelen op de Provinciale weg. U kent ze wel die automobilisten die kennelijk zulke hoge nood hebben dat ze je van de weg willen drukken omdat ze heel snel een toilet nodig hebben. Gek word je ervan. Maar ook wildplakkers, zwerfvuil, graffiti, fietsen in voetgangersgebieden en overlast in de buurt zijn voorbeelden van zogenaamd huftergedrag waar ik, en met mij veel Leidenaren zich waarschijnlijk kapot ergeren.

RTL publiceerde deze week een overzicht van het huftergedrag in Nederland. Hondenstront en bumperklevers, ze staan er allebei in. De conclusie van het onderzoek is echter dat huftergedrag steeds minder bestraft wordt. Hufters komen kennelijk eenvoudig weg met hun gedrag. En dat terwijl de ergernis aan dit gedrag steeds groter wordt. Blijkbaar doen gemeenten steeds minder aan handhaving van dit soort ergernissen. Ik schrok daar wel een beetje van. Het handhaven van de regels uit de zogenaamde Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), waar ook veel van het in het onderzoek genoemde huftergedrag onder valt zou de ruggengraat moeten zijn van wat we in Leiden handhaven. Dat zijn de dingen die Leidenaren echt ergeren en waarbij ze een sterke overheid mogen verwachten.

Hoe zit het eigenlijk met het bestraffen van huftergedrag in Leiden? Positief en negatief. Positief is dat we als Leiden op de landelijke 13e plek staan als het gaat om het bestrijden van huftergedrag. Er was zelfs een stijging te melden van het aantal uitgeschreven boetes en dat is goed. Met huftergedrag kom je in Leiden gelukkig veel minder makkelijk weg dan in veel andere Nederlandse steden. Minder goed is dat wanneer je kijk naar waar onze handhavers voor worden ingezet, ze voor het grootste gedeelte van hun tijd fout geparkeerde auto’s bekeuren. Tuurlijk, ook een ergernis maar of dat nou hetgeen is waar een Leidenaar zich het meest aan ergert? Het kan allemaal wel wat evenwichtiger wat mij betreft. Met meer aandacht voor het bestraffen van (ander) huftergedrag zouden we volgend jaar zo maar eens de landelijke top 10 in kunnen komen. Maar het gaat natuurlijk niet om de ranglijsten, maar om bestrijden en bestraffen van uw en mijn ergernissen.

Huftergedrag