5898127Het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders lanceerde deze week het plan om buiten het centrum de blauwe zone te vervangen voor betaald parkeren. Dat klink wellicht als jargon, maar dat zit zo: Buiten het centrum kunnen mensen parkeren met de befaamde blauwe schijf. Dat kost niets.  Ondanks het feit dat deze plekken niet binnen de Singels liggen vormen ze toch een goed alternatief voor bezoekers die in Leiden willen winkelen, een hapje willen eten of een museum willen bezoeken.  Er bestaat in Leiden al een schaarste aan parkeerplekken en dus zijn deze gratis parkeerplekken meer dan welkom om de stad aantrekkelijk te houden voor consumenten die hier geld willen uitgeven.

Dat gratis parkeren gaat dus verdwijnen. Niet in een klein stukje van Leiden, nee in 2/3 van de stad! (zie kaartje) Bewoners die nu hun auto gratis in de straat kunnen parkeren moeten in de toekomst € 50,- gaan betalen voor een vergunning. Na 2 maanden collegedeelname gooit de VVD het verkiezingsslogan ‘minder belastingen’ dus al overboord.  Want ook al weten de liberalen het leuk te brengen, de portemonnee  van de bewoners die wonen in het groene gebied wordt hoe dan ook 50 eddies lichter! Daar blijft het echter niet bij. De mensen die bij u op uw verjaardag komen, opa en oma die een avondje komen oppassen op de kinderen zodat u naar de Schouwburg kan, het voetbalteam dat bij u in de tuin lekker komt BBQ’en allemaal tikken ze het gasttarief van € 2,- per uur af als ze bij u voor de deur willen parkeren.  De Pvda deed het tijdens de verkiezingen geloven dat het belang van de wijken bij hun in goede handen zou zijn gezien de ronkende slogan “En nu de wijken”. Vanaf deze week geldt echter: “En nu de wijken….laten betalen!”

Nog los van de lastenverzwaring voor Leidse gezinnen en hun gasten, is het uitbreiden van betaald parkeren ook erg slecht voor winkeliers en ondernemers in de binnenstad. Leiden heeft al weinig parkeerplaatsen en juist de gebieden net buiten het centrum werden overdag gebruikt door het winkelend publiek. Die moeten nu voor dezelfde plek € 2,- per uur aftikken. Dat terwijl het nabij gelegen Winkelhof, Oegstgeest en Leidsehage gratis zijn. We maken het winkelen in de Leidse binnenstad dus weer een stukje onaantrekkelijker. En dan heb ik het nog niet over de gevolgen voor winkeliers aan het Kooiplein, de Luifelbaan en de Herenstraat. Hun Unique Selling Point, namelijk gratis parkeren voor de deur gaat in rook op. Daar zou ik als ondernemer niet vrolijk van worden!

Kortom, een slecht plan dat bewoners onnodig op kosten jaagt en Leiden als aantrekkelijke bezoekersstad geen recht doet. Voor alle vragen, zorgen en protestgeluiden is er een actiesite op FaceBook: https://www.facebook.com/geenbetaaldparkerenvoormijndeur