In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden. Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgevels en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: Buik & Van der Horst Gerechtsdeurwaarders.

Buik van der horst 2“Ja daar hebben wij mee te maken, maar het geeft lang niet altijd een goed beeld van wat Gerechtsdeurwaarders doen en wat wij in de praktijk meemaken” zegt Barbara Ter Kuile van Buik & Van der Horst Gerechtsdeurwaarders over de vele televisieprogramma’s die er over deurwaarders worden gemaakt. “Het is vooral spanning en sensatie wat in die programma’s wordt laten zien. Ingeramde deuren en agressieve mensen. Toch is dat zelden wat wij zien. Wij zijn boodschappers van schuldeisers naar schuldenaren en voeren uit wat de wet voorschrijft. Alle zaken die wij behandelen, zijn door een rechter opgelegd. Dat gaat heel vaak gelukkig gewoon goed en werken mensen gewoon normaal mee. Je moet vooral goed begrijpen in wat voor situatie de mensen zitten bij wie je aanbelt. Toon je daarbij geen belangstelling en empathie, dan kan het uit de hand lopen. Dat heb ik echter zelden meegemaakt.”

Barbara kwam in Leiden rechten studeren toen het Buik & Van der Horst al lang bestond. Het kantoor is in 1994 opgericht door heren Buik en Van der Horst. Een rechtenstudie is geen vereiste om gerechtsdeurwaarder te worden. De Kroon benoemd uiteindelijk gecertificeerde gerechtsdeurwaarders. “Wat ik zie is dat de maatschappij anno 2018 complexer is geworden dan lang geleden. Het gemak waarmee je schulden maakt en het gemak waarmee je op afbetaling koopt is groot. Dat maakt mensen kwetsbaar, zeker de mensen die materieel zijn ingesteld of mensen die makkelijk verkeerde keuzes maken met schulden als resultaat. En geloof me, dat komt bij alle bevolkingsgroepen en alle inkomensklassen voor. Het stereotype beeld dat slechts laag opgeleiden in arbeiderswijken bezoek krijgen van de deurwaarder is echt onjuist.” In het meest desastreuze geval gaan deurwaarders over tot het ontruimen van een woning als bijvoorbeeld de huur al heel lang niet is voldaan. “Natuurlijk zittend daar schrijnende situaties bij. Voordat dat gebeurt hebben wij er alles aan gedaan om het niet zo ver te laten komen. Wij proberen de mensen die op straat terecht komen wel te helpen in de richting van de hulpverlening. Helaas is dat lang niet altijd eenvoudig.”

Salaris inhouden van mensen die toch al weinig hebben of in het meest extreme geval mensen op straat zetten, dat gaat je niet in de koude kleren zitten toch? “Je moet dit werk niet persoonlijk maken of mee naar huis nemen. Mensen kunnen boos op je zijn, maar daar moet je mee leren omgaan.” Barbara geeft aan dat er twee kanten zitten aan schulden. “Natuurlijk is dat heel vervelend voor mensen die in de schulden zitten, maar vlak de schuldeiser niet uit. Rekeningen die niet betaald worden, kunnen voor bijvoorbeeld kleine ondernemers grote gevolgen hebben. Daarom vinden wij dat iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft. En dat is in een notendop wat wij als gerechtsdeurwaarders doen.”

Buik & Van der Horst Gerechtsdeurwaarders is gevestigd op de Boommarkt 3A. Meer informarie is te vinden via www.buikenvanderhorst.nl

  • ayrienie

    Empathie behalve bij mijn autistische zoon, die deze deurwaarders op de hielen zitten, namens DUO. Hij heeft geen geld over, maar hij MOET betalen.