In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden. Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgevels en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: Dominee Jacobs.

34. MarekerkVan Elektrotechniek naar Dominee

Hij heeft misschien wel de allermooiste werkplek van Leiden namelijk de monumentale, achtkantige, 17e eeuws Leidse Marekerk. Toch vindt het gros van zijn werkzaamheden plaats in zijn woning in de Leidse Merenwijk. In zijn werkkamer om precies te zijn waar meters theologische boeken keurig geordend in de kast staan. Dominee zijn is niet echt een baan zo meent dominee Jacobs.  Het is eerder een ‘Way of Life’. “Ik ben er 7 dagen per week, 24 uur per dag mee bezig. Net als een arts of een brandweerman kan ik moeilijk zeggen ‘nu even niet’.” En dat terwijl het er lang naar uit zag dat Jacobs een heel ander carrièrepad zou behandelen. Hij studeerde elektrotechniek in Delft, werkte jaren aan de ontwikkeling van trein- en trammotoren en stond ook een decennium voor de klas als docent wis- en natuurkunde. Pas op zijn 29e begin hij met studeren en op zijn 38e predikant.. “Ik was een typisch geval van een late roeping” zo zegt Jacobs er zelf over.

Geestelijk munitie

Veelzijdig kan je het ‘vak’ van dominee wel noemen. Het varieert van hele leuke dingen zoals het sluiten van kerkelijke huwelijken tot hele sombere dingen zoals begrafenissen of begeleiding van stervenden. Maar de hoofdmoot is toch wel de voorbereiding van de dienst(en) op zondag. “Daar ben ik flink wat tijd mee bezig. Ik lees de bijbelse teksten die centraal staan eerst in de grondtaal, daarna in één of meerdere bijbelvertalingen en daarna plaats ik ze in het heden. Je wilt toch graag dat de mensen er wat aan hebben.” Dat was in het verleden wel anders. “50 jaar geleden stonden preken toch vaak in het teken van het voorbereiden op de eeuwigheid. Daar kan ik in een tijd van Yolo (You Only Life Once) nauwelijks nog mee aankomen. Mensen willen houvast en het liefst geestelijke munitie om de week mee door te komen..”

Verbinden

Is het in een tijd van secularisatie niet lastig om dominee te zijn? Jacobs haalt diep adem. “Christenen zijn in een rap tempo een minderheid geworden. Je zit in de samenleving toch steeds vaker in het hoekje van ‘joh bestaat dat nog’. Als je ergens vol van bent dan doet het wel pijn om te zien dan steeds minder mensen dat met je delen. Het maakt mij echter niet zwaarmoedig. Eerder strijdbaar. We zullen als kerk weer naar buiten moeten gaan, de luiken open gooien en laten zien dat we een toegevoegde waarde in de samenleving kunnen hebben zonder de indruk te wekken het beter te weten of louter aan zieltjeswinnerij te doen.” Ontkerkelijking maakt zijn vak wel lastiger. “Ik sta steeds vaker bij plechtigheden in de wetenschap dat de meerderheid van de mensen die aanwezig is nauwelijks iets met God of Jezus heeft. Dan probeer ik altijd maar te verbinden.”

Dominee Jacobs is predikant in de Marekerk in Leiden. Meer informatie over de zondagen dat Jacobs de dienst leidt en over de kerk zelf vindt u op www.marekerk.nl