898584Wie denkt dat Nico van der Horst van de gelijknamige fotoservice aan de Doezastraat er als een geslagen hond bij zit heeft het mis. “Natuurlijk heeft de opkomst van de smartphone een deel van de markt afgesnoept, met name de onderkant van de markt. Vroeger kwam je met je rolletje bij de fotospecialist die dan een paar dagen later je foto’s had ontwikkeld. Nu worden er van de gemaakte foto’s veel minder afdrukken gemaakt, maar toch worden de direct klaar fotoprinters bij Nico van der Horst steeds meer gebruikt. Er zijn sinds de komst van de smartphone nog nooit zoveel foto’s gemaakt als nu. Fotografie staat dus steeds meer in de belangstelling van mensen. Meer dan ooit tevoren zijn ze ermee bezig. Dat biedt kansen voor onze branche. Als mensen iets meer willen doen met een camera of meer kwaliteit willen dan voldoet de smartphone niet meer.” De ervaring leert dat de geïnteresseerden de camera liever in een winkel, dan op internet kopen. “Wij hebben de ervaring en de vakkennis om mensen goed te informeren over een camera. Wij bieden ze naast de service ook de garantie. En dan niet met al die rompslomp zoals bij een internetwinkel, maar gewoon via de winkel en via betrouwbare kanalen.”

Nico’s vader begon vlak voor de oorlog als fotograaf. In de oorlog ging het werk niet alleen door, maar tevens startte hij in 1941 een winkel op het Levendaal. “Het leven ging door en dus trad men ondanks de bezetting weer in het huwelijk of had men om een andere reden een fotograaf nodig. Dus begon mijn vader een winkel.” In 1947 verhuisde de winkel naar Doezastraat 39. Nico wijst naar de overkant van de straat, naar het pand . Ik ben in dat pand geboren. Dat pand werd trouwens in 1967 te klein en dus vertrok hij naar het pand waar ik nog steeds zit.” Nico heeft de fotovakschool gedaan en is nog steeds idolaat van het vak. Al moet hij wel bekennen dat veel dingen die hij in het verleden geleerd heeft achterhaald zijn. “Tijdens mijn opleiding kreeg is nog les in chemie, iets dat samenhing met de donkere kamers en het ontwikkelen van foto’s. Dat bestaat nu niet meer. Ik weet nog dat ik stad en land af ging om tweedehands donkere kamers te kopen. Voor duizenden guldens! Nu krijg ik ze nog wel eens aangeboden voor een paar tientjes. Dat is echt een wereld van verschil.”

De grootste revolutie in fotografie die Nico heeft meegemaakt, is de opkomst van de digitale fotografie. “Zo’n 20 jaar geleden was dat. Dat heeft voor ons grote gevolgen gehad. In die tijd waren wij meer een verkooppunt van apparatuur. Tijdens de afgelopen 20 jaar zijn we toch weer teruggegaan naar het ambacht van fotografie. Daar hoor bijvoorbeeld ook het digitaliseren van oude foto’s en video’s bij. Wij krijgen wekelijk schoenendozen met foto’s of videobanden met vraag of we het kunnen omzetten of dat we het digitaal kunnen printen.” Gek genoeg horen bij het ambacht nieuwe stijl ook weer de rolletjes van de oude camera’s. “Fotografie is hip, zeker onder de jonge generatie die een oude camera van pappa vindt en daarmee wil hobbyisten. Met vragen, voor accessoires of andere benodigdheden zijn wij toch de enige aanbieder in de stad. We heten ze graag welkom want aan de gastvrijheid is de afgelopen decennia helemaal niets veranderd.”

Fotoservice Nico van der Horst is gevestigd op de Doezastraat 22-24.  Met de LeidsePas krijgt u 50% korting op het maken van pasfoto’s (€ 5,- ipv € 10,-). Meer informatie vindt u op www.leidsepas.nl