5848926

5848926Verscholen tussen de huizen van de wijk Meerburg aan een pleintje met een aantal andere ondernemers is Spar Zeldenrust gevestigd. Genoemd naar Henk Zeldenrust, de franchisenemer en dus eigenaar van de supermarkt. In vergelijking met de kolossale vestigingen van menig grootgrutter valt deze supermarkt in het niet. “Mijn 600m2 vloeroppervlakte is inderdaad niets in vergelijking met de AH XL of de megajumbo. Maar zo’n supermarkt wil ik ook niet zijn. Wij zijn eerder een buurtsuper met korte lijnen naar de buurt en naar de klant.” En dat gaat soms erg ver. Ouderen die niet in staat zijn om alle boodschappen mee te tillen worden door Spar Zeldenrust niet raar aangekeken, maar ouderwets geholpen. “Sommige ouderen die slecht ter been zijn en die weinig begrijpen van internet en webwinkels, bellen nog ouderwets hun boodschappen door. Die gaan wij dan bijvoorbeeld in de flat boven ons brengen. Service en betrokkenheid die je van een buurtsuper mag verwachten.”

Het accent van Henk is duidelijk niet Leids. “Nee” lachte Henk, “ik kom inderdaad niet uit Leiden. Mijn wortels liggen in Friesland. Door mijn relatie ben ik hier gekomen.” Van jongs af aan werkte Henk al in een supermarkt. Zoals zovelen begonnen als vakkenvuller gegroeid tot eigenaar van een supermarkt. “Ik ben begonnen bij Spar en ben eigenlijk een beetje blijven hangen in het supermarktwezen. Eigenlijk was dat niet de bedoeling. Ik wilde graag piloot worden of politie-agent.” Jaren later toen Henk werkzaam was bij Hoogvliet in Zoetermeer kreeg hij de kans om bedrijfsleider bij de Leidse vestiging te worden. Toeval of niet, Spar klopte toen ook aan. “Uiteindelijk heb ik gekozen om niet in loondienst bij Hoogvliet te gaan werken, maar echt eigen ondernemer te worden.” Waarom de zekerheid verruilen voor de onzekerheid van een eigen supermarkt? “Ik kan hier bij Spar grotendeels mijn eigen koers varen. Spar Nederland bemoeit zich eigenlijk nauwelijks met mijn winkel. Als ik morgen een partijtje asperges wil opkopen dan kan dat. Als ik morgen Leids bier wil verkopen kan dat ook. Dat vrije spreekt mij enorm aan. Dat is ook de kracht van mijn supermarkt trouwens. Ik kan me heel snel aanpassen aan de wensen van de klanten. Dat ik die ook nog eens goed ken, maakt het een goede match.”

Heeft Spar Zeldenrust als kleine speler in de markt niet enorm veel last van de prijzenoorlog in de supermarktwereld? “Nee, eigenlijk niet. Mijn klanten weten dat wij gewoon goede prijzen hebben. Wij kunnen niet altijd mee doen in de oorlog. Maar wij merken ook niet dat klanten weglopen. Wij bieden veel meer dan alleen maar lage prijzen. Kwaliteit, vriendelijkheid, service en goede producten zijn ook wat waard. Klanten waarderen dat. De consument die echte alleen maar op prijs winkelt is wel een beetje verleden tijd. Dat deed men toen men eens in de week de kar vol laadde. Nu komt men elke dag en wil de klant verrast worden voor bijvoorbeeld het diner. Ons doel is om de klant dagelijks te verrassen. Met mooie aanbiedingen, met een klantgerichte service en kwaliteitsproducten. Dat is onze kracht.”

Spar Zeldenrust is gevestigd aan de IJsselkade 46 in Leiden. Meer informatie is te vinden op www.sparzeldenrust.nl