In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden. Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgevels en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: deHoepelwinkel.nl

Hoepelwinkel2Hoeplen, dat was toch iets van meisjes met pijpenkrulletjes uit vroeger tijden? Of van iemand in het Circus? “Nee joh” antwoordt Mirjam Douma van Hoepelwinkel.nl. “Op festivals in binnen- en buitenland is hoepelen razend populair. En in Nederland gelukkig ook steeds meer.” Mirjam pakt een hoepel tevoorschijn en laat zien wat je er zoal mee kan doen. En dat lijkt niet eens om het hoelahoepen zoals menig mens dat van vroeger nog wel kent. “Het is meer dans, meer ritmische gymnastiek. Hoepelen is echt niet alleen maar schudden met je heupen. Hoepelen doe je eerder met je hoofd. Je moet een beetje één worden met de hoepel, dan voel je het beste aan hoe het hoepelen het soepelst gaat.”

Hoe kom je er bij om een winkel in hoepels en hoepelartikelen te beginnen? “Ik ben al ruim 10 jaar trainingsacteur. Dus als bedrijven moeten trainen hoe met bepaalde mensen om te gaan, dan doe ik het acteerwerk. Dan leer je zelf, maar ook anderen goed met emoties om gaan. Op een festival kwam ik in aanraking met hoepelen. Daar kan je niet alleen je emotie in kwijt, maar tevens ga je met hoepelen vaak door barrières heen. Ik heb zo vaak mensen meegemaakt de zeiden ‘ ja maar dat kan ik niet’ om het vervolgens toch te doen. Het klinkt gek maar hoepelen kan mensen ook helpen om over drempels heen te stappen.” Mirjam biedt het hoepelen ook steeds vaker aan als onderdeel van trainingstrajecten bij bedrijven. “Hoepelen is dan geen doel, maar een middel om mensen bijvoorbeeld assertiever, creatiever en sensitiever te maken. Om ze te laten inzien dat waar een wil is, altijd een weg is.”

Sinds 2011 geeft Mirjam ook les in hoepelen. In februari start in de Kaasmarktschool bijvoorbeeld weer haar lessenserie hoopdance voor beginners. Voor de lessen die Mirjam geeft is behoorlijk veel animo. “Er zijn niet heel hoepelleraren dus kwamen mensen van heinde en verre om bij mij te hoepelen. Ik had mensen uit Enschede die hier in Leiden les in hoepelen kregen. Nu het populairder aan het worden is komen er meer hoepeldocenten.” Inmiddels geeft Mirjam niet alleen les, maar verkoopt ze ook met de hand gemaakte hoepels. “Ik stond ooit in de tuin te hoepelen toen ik bekijks had van een loodgieter die op het dak aan de overkant stond te klussen. Hij had een bestelbus vol verschillende afgedankte buizen liggen. Daar koos ik de beste uit en daar maakte ik hoepels van.” Maar een hoepel is toch gewoon een hoepel? “Nee, een goede hoepel is maatwerk. Hij mag niet te ruim of te zwaar zijn en ook de versiersels moeten goed blijven zitten. Ik heb daar inmiddels behoorlijke handigheid in. Ik verkoop gemiddeld 4 hoepels per week”. En dat allemaal vanuit de eigen zolder? “Ja zo gaat dat met een webwinkel. Als de was gedaan is, kan ik niet bij mijn voorraad.”

Meer informatie over de Hoepelwinkel is te vinden via www.dehoepelwinkel.nl