7481657“Koken is hot” zo zegt Bennie Vlasblom, eigenaar van Oil & Vinegar aan de Leidse Haarlemmerstraat. En een punt heeft hij. Kookprogramma’s vliegen je om de oren, in boekwinkels zijn de kookboeken van Jamie Oliver en Gordon Ramsey niet aan te slepen, kookclubjes schieten als paddenstoelen uit de grond en zelf Idols-achtige talentenshows met aanstormend kooktalent zijn inmiddels op de buis te bekijken. Koken is inderdaad hot! “Vroeger was exclusiviteit van producten en exclusiviteit van gerechten slechts weggelegd voor de (top)restaurants. Tegenwoordig kopen mensen in winkels als de onze zelf een goede fles olijfolie of een lekkere Balsamico-azijn en gaan ze thuis aan de slag. Als hobby of als relaxmoment. Dingen uitproberen met een lekker glas wijn erbij. Natuurlijk plukken wij daar de vruchten van.”

Dat er een wereld schuil gaat achter olijfolie en azijn wordt duidelijk als Bennie over de winkel en zijn producten begint te vertellen. Samen met partner Renate Vlasblom rondde hij in 1994 de Hotelschool af. Via omwegen, maar met een flink portie enthousiasme kwamen ze samen bij Oil & Vinegar terecht. “Na een gesprek met de franchisegever waren we zo enthousiast dat we gelijk wilden beginnen. Dat hebben we trouwens ook gedaan. 3 maanden na het gesprek hadden we twee winkels. Eén in Leiden en één in Rijswijk.” Natuurlijk hadden ze op de Hotelschool ervaring opgedaan met de nodige producten maar diepgaande kennis van olijfolie en azijn hadden ze niet. “Lezen, proeven, producenten bezoeken en ze het hemd van het lijf vragen” antwoordt Bennie op de vraag hoe hij aan de gedegen kennis van het product is gekomen. Als snel laat hij het een en ander proeven. Het kleine bakje moet in mijn handen eerst gewalst worden net zo lang totdat het de tempratuur van mijn lichaam heeft. “Nu moet je ruiken en proeven”. Na een klein nipje kan ik niet anders dan concluderen dar de smaak en geur zoveel anders is dan bij de olijfolie en azijn die in de supermarkt gekocht worden. “Vergelijk het met wijn. Supermarken zijn toch wat meer van het massafabricaat. Wij hebben dat niet. Wij kennen al onze producenten persoonlijk en weten dat ze niet alleen een duurzaam product leveren, maar tevens weten we dat ze qua smaak en qua beleving iets extra’s bieden.”

“Oil & Vinegar is eigenlijk veel meer dan olijfolie en azijn” zo zegt Bennie. “Wij zijn eigenlijk een culinaire cadeauwinkel waar mediterrane producten te krijgen zijn. Over een paar maanden gaan wij ook een mooi Noord-Afrikaans assortiment voeren.” Om consumenten ook echt in contact te laten komen met de olijfolie, azijn en andere sausen die Oil & Vinegar verkoopt, organiseren ze regelmatig proeverijen. “Dat geeft ons de mogelijkheid om mensen ons assortiment te laten proeven en om uitleg te geven bij de producten. “Kom eens langs joh, er gaat een wereld voor je open.”

Koop nu een LeidsePas via www.leidsepas.nl en ontvang bij Oil & Vinegar 10% korting op alle losse olie en azijn van de tap en/of 25% korting op Italiaans Pastapakket (€ 30,95 > € 22,50). Meer informatie oven de LeidsePas en de acties van Oil & Vinegar vindt u op www.leidsepas.nl