5844239_origJe hebt winkels waar hele generaties Leidenaren mee zijn opgegroeid. Boekhandel Kooyker is daar een van. Leiden was dan ook in last toen het oer Leidse Kooyker in 2013 leek te verdwijnen. “Leiden zonder Kooyker, ik kon het me maar moeilijk voorstellen. Sterker nog, ik kon het eigenlijk maar moeilijk verkroppen dat het zo ver zou komen” zegt Willeke van der Meer die sinds anderhalf jaar eigenaar is van de boekwinkel. “Ik heb ontelbare stappen gezet in de boekwinkel. Als klant maar ook tot 2006 als lid van het personeel. En met mij veel Leidenaren, want die kwamen hier altijd met veel plezier. Voor generaties Leidenaren zijn wij de  plek geweest waar ze hun boeken kochten. Kooyker was met recht een begrip te noemen in Leiden.” En gelukkig is dat het nog steeds zo. Nadat er eerst Selexyz en later Polare op de gevel stond, staat er nu weer het oude, vertrouwende Kooyker. “Ik had een boekhandel in Heemstede maar mijn hart lag en ligt toch in Leiden. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik de zaak gekocht. Tuurlijk is dat aanpoten, maar het is het waard. Kooyker heeft meer dan bestaansrecht in Leiden.”

Wat wel verandert is, is het pand waar de boekwinkel gevestigd is. “Natuurlijk kan ik de prachtige panden uit het verleden herinneren waarin Kooyker gevestigd was. Met name het oude Ginsbergenpand aan de andere kant van de Breestraat was een pareltje en dat gold eigenlijk ook voor het pand waar Kooyker tot voor kort zat. Hoe mooi ook, dat pand was eigenlijk te groot voor een boekwinkel. Ik wilde iets knussers, iets intiemers, vandaar dat we dit pand betrokken zijn.” Met een kop thee in haar hand kijkt Willeke rond in het sfeervol en gezellig ingerichte winkel op Breestraat. Schuin tegenover de winkel zit de gloednieuwe V&D en wie goed kijkt ziet ook de ingang van de fietsenstalling onder het warenhuis. Maar eigenlijk valt dat niet echt op. De goed gevulde boekenkast en de variëteit aan titels trekt veel meer aandacht. “Er is natuurlijk wel een en ander veranderd in het boekenvak, hier spelen wij zoveel mogelijk op in. Dus wij hebben ook een webwinkel en proberen we de klant ‘Think global, buy local’ zoveel mogelijk mee te geven. Zonder belerend te zijn uiteraard. Ook zijn wij actief op social media om mensen op andere manieren te bereiken. Daarnaast is Leiden een echte stad van studenten en wetenschap en daar hoort gewoon een aantal kwaliteitsboekhandels bij. Uiteraard zijn wij daar één van. Bovenal zijn er gelukkig nog steeds heel veel mensen die een boek willen vasthouden, een boek willen voelen en een boek willen ruiken voordat ze het kopen, dat kan hier wel en op internet niet.”

Willeke is een romanlezer, maar of het merendeel van haar klanten dat ook zijn, laat ze in het midden. “Wij hebben eigenlijk een vrij breed publiek meet brede interesses. Natuurlijk hebben wij populaire titels van Grisham en Michel van Egmond in de kast staan, maar we hebben ook een groot assortiment non-fictieboeken. En we proberen meer te zijn dan een boekwinkel.” Willeke geeft me een flyer waarop het lezingenaanbod staat weergegeven. Namen als Alexander Münninghoff, winnaar van de Libris Geschiedenisprijs 2015, zichzelf benoemde superheld Justin Junier , historicus Fik Meijer en Jan Brokken staan op de agenda. “Wij proberen niet alleen boeken van schrijvers in de kast te hebben liggen, maar ook om ze hier naar toe te halen om te komen spreken. Lezers waarderen dat zeer.”

Koop nu een LeidsePas via www.leidsepas.nl en ontvang bij Kooyker 25% op een supergave ‘leesmok’.  Meer informatie over de LeidsePas en over Kooyker vindt u op www.leidsepas.nl of via de LeidsePas-app.