In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden. Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgevels en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: Snackbar De Koperwiek.

koperwiek2Generaties Merenwijkers zijn er mee opgegroeid: Snackbar De Koperwiek in Winkelcentrum de Kopermolen. Een broodje kroket, een goede Turkse pizza of een frietje met de in Leiden wereldberoemde huisgemaakte pindasaus, welke Merenwijker kent het niet? Shams Megali is al sinds jaar en dag eigenaar èn het gezicht van de snackbar annex lunchroom / restaurant. “Eerst hadden we alleen de snackbar maar daar is de lunchroom bij gekomen. Dat past in het winkelcentrum natuurlijk goed. Mensen kunnen tussen het winkelen door bij ons even lekker zitten en een kop koffie of een drankje drinken.” Bovendien is de lunchroom een ontmoetingsplek voor wijkbewoners. “Wij hebben veel vaste gasten die hier een drankje komen drinken en even met elkaar bijpraten. Dat is ook wel een beetje de rol die De Koperwiek speelt in de wijk.” Shams is er trots op. “Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is er bij ons leven in de brouwerij. Dat maakt deze snackbar zo’n unieke plek.”

Het verhaal van Shams Megali is bijzonder. Hij werd geboren in Cairo en in eerste instantie wees niets er op dat zijn toekomst in het verre Nederland zou liggen. Hij had een gewone baan bij justitie. Via zijn neef kwam hij uiteindelijk toch naar Nederland. Iets heel anders doen dan wat hij gewend was. “Iemand vroeg mij of ik kon koken. ‘Natuurlijk’ zei ik vol overtuiging en voor ik wist had ik werk in deze snackbar. Ondanks mijn geringe ervaring heb ik alles snel opgepakt. Ik maak nu de lekkerste spareribs van Leiden en omstreken” zo lacht Shams. Toen hij naar Nederland kwam was Shams al getrouwd en had toen al 2 kinderen. Die bleven in Caïro wonen. 10 jaar lang hebben ze gescheiden van elkaar gewoond. “Tot mijn tiende woonde mijn vader niet thuis. Die zag ik eens of twee keer per jaar. Dat is moeilijk natuurlijk” zo zegt Marian Megali, Shams’ dochter. Toen ver uit elkaar, nu intensief samenwerkend. “Mijn vader is het gezicht van de zaak, ik doe alles wat met de administratie en de bedrijfsvoering te maken heeft. Samen runnen we De Koperwiek.”

In de vele jaren dat Shams De Koperwiek heeft, heeft hij veel in de wijk zien veranderen. “Natuurlijk is het winkelcentrum uitgebreid en helemaal veranderd. Ook de wijk is anders geworden. Waar mensen vroeger als ze geen zin hadden om te koken vanzelfsprekend ‘even’ naar de Snackbar gingen, hebben mensen nu veel meer alternatieven. Chinees, Thais, Grieks, maar ook opwarm- of stoommaaltijden, je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Keuze te over. En veel wordt nog thuisbezorgd ook. Dat maakt je als ondernemer scherp en inventief. Natuurlijk hebben wij nu meer in huis dan alleen een kroket of een frikandel. En dat bezorgen we ook thuis. Gelukkig gunnen veel Leidenaren zichzelf eens in de zoveel tijd een heerlijk frietje met een oer-Hollandse kroket. En dan weten ze ons gelukkig heel goed te vinden.”

Snackbar / Lunchroom / Restaurant De Koperwiek is gevestigd aan Papiermolen 5. Meer informatie over de snackbar en de bezorgdienst is te vinden via www.dekoperwiek-leiden.nl.