8546909Het zonnetje gaat weer schijnen en mensen verruilen voorzichtig de wintergarderobe voor de zomerse variant. Voor Daaf Sloos van Stichting De Leidse Rederij is dat een reden om weer te glimlachen. “Als het zonnetje weer begint te schijnen is dat voor ons het teken dat er mooie drukte in aantocht is. Officieel begint het vaarseizoen al op de eerste zondag in april, maar hoe mooier het weer wordt hoe meer vraag er weer is naar vaartochten door de Leidse wateren. Want laten we eerlijk zijn: Leiden is nergens zo mooi als gezien vanaf het water. Wij krijgen zo vaak geboren en getogen Leidenaren mee die aan het eind van de vaartocht oprecht bekennen dat ze Leiden nog nooit op zo’n bijzondere manier gezien hebben. Wat dat betreft is het maken van een vaartocht door Leiden een unieke belevenis.” Op de vraag wat dan de mooiste plekjes zijn om langs te varen, blijft het even stil. “Eén plekje? ” vraagt Daaf waarna hij Het Galgewater als eerste noemt. “Maar ook de Witte Singel uitkijkend op de Leidse Sterrewacht, De Vliet, ach het is zoveel! Neem nou het Van der Werffpark, daar zou je moeten aanmeren omdat je er uren over kan vertellen.”

Het is druk geworden in het Havenkantoor aan de Apothekersdijk als ik Daaf spreek. Schippers en andere vrijwilligers lopen in en uit. Daaf is de spin in het web van het oer-Leidse bedrijf waarvan de boten Leidse namen hebben als de Koekeroe, Sodeju en de Doordouwer. “Wij hebben vanmiddag een aantal bruiloften” zo zegt hij onverstoorbaar er aan toevoegend dat dat soort vaartochten toch wel de krenten in de pap zijn. “Het is uniek om onderdeel van de huwelijksdag van mensen te zijn. Wij zien het als een eer om mensen tijdens deze dag door Leiden te varen. Vaak hoeven we niet zoveel te zeggen.” Dat doen de schippers doorgaans tijdens andere vaartochten wel. Neem bijvoorbeeld onze Leidse Cursus. Opvarenden krijgen dan een spoedcursus Leids. “We leren ze de onvervalste Leidse –R-, maar ook wat over de geschiedenis van de stad. Bijvoorbeeld over het standbeeld van Van der Werff in het gelijknamige park. Het schijnt dat ze eeuwen geleden wel een hoofd hadden, maar de rest niet. Die hebben ze toen ergens op de kop getikt en nu staat er dus een beeld van Van der Werff waarvan het hoofd niet past bij de rest van het beeld.”

Stichting De Leidse Rederij is echter veel meer dan een rondvaartbedrijf zoals iedere historische, waterrijke stad ze heeft. “Wij werken met vrijwilligers uit alle lagen van de bevolking die het leuk vinden om af en toe te varen. Wij trainen ze, leiden ze op en  zetten hun enthousiasme weer in. Daarnaast zijn wij een Leids bedrijf en werken wij samen met andere Leidse bedrijven om de vaartochten een succes te maken. Neem bijvoorbeeld de catering aan boord. Dat laten we doen door Leidse horecaondernemers die dat veel beter kunnen dan wij. Zo stimuleren we ook ondernemerschap elders in de stad. Wat mensen al helemaal niet weten is dat wij één keer in de 3 weken aan drijfvuilvissen doen. Dan varen we uit met schepnetjes, vuilgrijpers en vuilniszakken en proberen we zoveel mogelijk zooi uit de Leidse grachten te vissen.” Uit het antwoord op de vraag waarom ze dan doen, spreek te passie voor de stad. “Wij zijn gebaat bij goed onderhouden grachten. We moeten onze gasten er immers doorheen varen. En daarnaast vinden we dat het erbij hoor. Zeker als je zoals veel vrijwilligers bij ons een beetje Leidengek bent!”