In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden. Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgevels en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: Springkussenverhuur Leiden.

springkussen 2“Ik handel in gezelligheid” zegt Renee Vermond van Springkussenverhuur Leiden, een aan huis gebonden bedrijfje dat springkussens verhuurd. “Het leuke is dat wij eigenlijk altijd aan gezellige gelegenheden leveren. Een straatfeest, een dorpsfeest of activiteiten op scholen en kinderdagverblijven. Overal waar kindervertier is, daar staan mijn springkussens.” Renee begon 6 jaar geleden met het verhuren van springkussens en is in Leiden een van de weinigen die dat doet. “Het gaat goed met de verhuur, maar wel is het sterk seizoensgebonden. Nu het winter is, is de verhuur laag. Dan verhuur ik ongeveer 5 springkussens per maand. Maar in de lente en in de zomer is het topdrukte. Dan verhuren we er wel 5 per dag.”

Oorspronkelijk komt Renee uit de jeugdzorg. “Ik ben gestopt omdat ik stapelgek werd van het papierwerk in de jeugdzorg. 5 van de 8 uur was ik bezig met administratie en registreren. Daar was ik een beetje klaar mee. Ik had eigenlijk altijd wel een passie voor organiseren van activiteiten.” Doordat haar kinderen op de basisschool zaten werd ze gevraagd om in de feestcommissie van de school te gaan zitten. “Ik moest daarvoor naar Rijnsburg om een springkussen te halen. Dat deed de verhuurder gewoon aan huis. Toen viel het kwartje, want dat leek me wel wat. En zo is het bedrijf begonnen.” Uiteindelijk reed Renee naar Meppel toe om haar eerste springkussen te kopen. “Niet één maar drie” lacht Renee, “en ja, dan ben je opeens eigenaar van drie springkussens en moet je aan de bak”. Naast springkussens verhuurt Renee inmiddels ook popcorn-, suikerspin- en lichtmachines. “Maar ook als je tafels, stoelen en servies nodig hebt tijdens een feestje kunnen wij die leveren. Wij proberen dus zo veel mogelijk faciliteiten te verhuren die je nodig hebt bij een feest of evenement.”

Springkussens zijn er alle soorten en maten. “We hebben er nu ruim 30. Sommigen zijn populairder dan anderen.” Huurders van een springkussen komen deze doorgaans zelf halen. “Die komen uit ons magazijn in de Merenwijk. Daar zijn ze opgerold en dus is het makkelijk om ze zo mee te geven. De pomp wordt erbij geleverd en dus blaas zo’n ding zich heel makkelijk op.” Na een evenement worden ze weer netjes teruggebracht. “Nou ja, netjes? Wij controleren de springkussens altijd of ze schoon zijn. Vaak is dat zo, soms ook niet. Dan vind je zand en moddervlekken, veel haren en soms een verdwaalde pleister. De spuit er op zetten kan niet want dat water trekt in de springkussens. Dat moet dus met de stofzuiger en met een emmertje.” Wat nou als een springkussen lek is? “Dat gaat net zoals een band plakken met lijm en een stukje reservekussen.” Het is nog een hele klus om die springkussens ter controle weer op te blazen. “Ja, maar wij hebben gelukkig een achtertuin waarin dat kan. En nadat het is schoongemaakt en voordat ze weer worden opgerold, kunnen de kinderen er nog even op springen. Wij zijn een soort attractie in de buurt geworden.”

Meer informatie over Springkussenverhuur is te vinden op www.springkussenverhuurleiden.nl