In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden. Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgev
els en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: De Bruidshoek.

 39-de-bruidshoekVeel Leidenaren zullen er in het verre verleden regelmatig langsgereden zijn: De Bruidshoek op de Willem de Zwijgerlaan. “Daar is mijn schoonmoeder ruim 30 jaar geleden inderdaad begonnen met het verkopen van 2e hands bruidskleding. Nu zitten we al ruim 10 jaar in ons pand aan de Vrijheidslaan”. Eigenaren Robert Jan en Marloes van Haagen kijken rond in het enorme pand. Wie de winkel betreedt stapt de wondere wereld van bruidsmode binnen. De variëteit is enorm. “Wij verkopen een bijzonder product want wij mogen de droom van de bruid waarmaken. Veel vrouwen hebben al heel lang een bepaald idee over hoe ze er uit willen zien tijdens hun huwelijk. Die droom maken wij realiteit en dat is een ontzettend leuk en dankbaar werk.”

Festivalhuwelijk

Waar de oude winkel aan de Willem de Zwijgerlaan draaide met 2 mensen, zijn dat er nu 35. Marloes nam de winkel van haar moeder over, Robert Jan trad later ook in dienst. Hij ruilde het onderwijs in voor een baan in de bruidsmode. Ondanks dat je zou denken dat een bruidsjurk een bruidsjurk is, hebben wij door de jaren heen ontzettend veel trends gezien. “Wat nu erg populair is, is een festivalhuwelijk. Wat losser dan de traditionele huwelijken waarbij het diner bijvoorbeeld wordt verzorgd door foodtrucks en de locatie vaak wat landelijker is dan normaal. De bruidsjurken zijn dan ook wat losser.” Wat wel opvalt is dat het aantal huwelijken door de jaren heen is afgenomen. “Wij merken inderdaad een afname aan het aantal huwelijken, maar de beleving en de intensiteit ervan neemt enorm toe. Door de jaren heen zijn mensen welvarender geworden en dus kunnen bruidsparen, anders dan vroeger wellicht het geval was, hun huwelijksdag indelen zoals ze echt zelf willen. Dat vraag van ons maatwerk en service tot op de details.”

Trouwjurk passen is beleving

Dat trouwen nog steeds ‘hot’ is, blijkt ook uit Tv-programma’s als Say Yes To The Dress. “Het passen en het kopen van een bruidsjurk is steeds vaker een dagje uit met vriendinnen, inclusief flesje wijn en borrelhapjes. Dan worden er de nodige jurken gepast. Het kopen van een bruidsjurk is echt een beleving geworden.” En die ruzies zoals in die Tv-programma’s is te zien? “Die hebben wij hier niet” zegt Robert Jan stellig. “Het klink cliché, maar mensen zijn heel blij en opgewonden bij het passen van jurken. Ruzie hebben wij nog nooit meegemaakt. Waarom ook? Wij hebben een enorm assortiment aan prachtige bruidsjurken, bieden tijdens het passen ervan alle vormen van gemak en ook bij het vermaken van de jurk verlenen wij tot op detail de service die je mag verwachten. We proberen zo goed en actief mogelijk met de bruid mee te denken om haar vooral de winkel weer te laten verlaten met de jurk van haar dromen. Want dat is het huwelijk gelukkig voor velen nog steeds: de mooiste dag van je leven.”

De bruidshoek is gevestigd op de Vrijheidslaan 45. Meer informatie is te krijgen via www.bruidshoek.nl