Er zijn maar weinig winkels waar je authentiek en ambachtelijk ondernemerschap zo nadrukkelijk tegen komt als in delicatessenwinkels. De geur van vers gebrande noten, heerlijke stukjes kaas en  lekkere vleeswaren is nergens zo smaakvol en verleidelijk als in deze winkels. Dat geldt ook zeker voor Neuteboom Kaas- Verswereld in winkelcentrum De Kopermolen in de Leidse Merenwijk. Terwijl ik sta te genieten van de heerlijke geur, spreekt Marcel Hagen, bedrijfsleider van de vestiging in de Kopermolen mij aan. “Jij bent Joost?”, vraagt hij mij. Ik beken en geef hem een hand. “Ik ben in dit filiaal pas 18 jaar actief, maar ik weet dat wij een van de weinige winkels zijn die hier al vanaf de begintijd zitten. Dat is bijna 40 jaar.” Terwijl hij het zegt kijkt hij het winkelcentrum in. “Alleen de fietsenzaak zit er net zo lang als wij. En de kapper, maar ik geloof niet op dezelfde plek.”

Natuurlijk is er in De Kopermolen door de jaren heen het nodige veranderd zo erkent Marcel. De MKB-ondernemer van vroeger heeft op veel plekken plaatsgemaakt voor het landelijk bekende ketenbedrijf. “Uiteraard is het jammer dat de slager en de groenteman zijn verdwenen, maar met het ketenbedrijf hebben wij geen moeite.  Laat de mensen maar producten van anderen vergelijken met die van ons. Wij zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit die wij leveren in de smaak zal vallen bij velen.” En echt niet tegen een hogere prijs zoals de veronderstelling vaak is. “Nee, het is een hardnekkig fabeltje dat de zelfstandige winkelier veel duurder zou zijn. Wij hebben heerlijke stukjes kaas en lekkere flesjes wijn voor hele normale prijzen.” Ook op andere manieren probeert Neuteboom zich te onderscheiden. “Wij zijn vakspecialisten en willen klanten graag goed informeren met gedegen vakkennis. Wij proeven alles en dus kennen we onze producten. Dat is bij het geven van advies aan klanten natuurlijk erg belangrijk.” Het bieden van service en kwaliteit is niet onopgemerkt gebleven. In september heeft Neuteboom de onderscheiding ‘Gecertificeerd Foodspecialiteitenwinkel’ ontvangen van de stichting Kaas- en Delicatessenwinkel Nederland (KDWN). “Als je van je banchegenoten zo’n onderscheiding krijgt maakt je dat trots. Bovendien is het een erkenning dat we ook echt de kwaliteit leveren die we aan klanten beloven.”

Winkelcentrum De Kopermolen heeft 3 supermarkten, maar volgens Hagen is dat geen probleem. “Natuurlijk is winkelen in een supermarkt makkelijk, maar de tijd dat mensen zich alleen lieten leiden door de prijs is gelukkig verleden tijd. Wij merken dat kwaliteit steeds vaker een rol speelt. Ook vragen als waar komt het product vandaan en hoe is het geproduceerd zijn belangrijk. Mensen kopen steeds bewuster. Wij kunnen er alles over vertellen. Bovendien maken wij een deel van onze producten zelf zoals quiches, gevulde brie en of ‘kip in de hoed’.” Kip in de hoed? “Bladerdeeg gevuld met kip en kerrie. Heerlijk voor als je zelf geen zin hebt om te koken.” Ondanks het overheerlijke assortiment aan delicatessen, is er een product net iets populairder dan de rest. “Toch die vers gebrande noten” lacht Marcel, “daar komen mensen van heinde en verre voor naar deze winkel.”
Neuteboom Kaas-Vers is gevestigd in Winkelcentrum De Kopermolen. Op www.neuteboomverwereld.nl vindt u meer informatie.