636109Op  bedrijventerrein Merenwijk vlak naast de brandweerkazerne, gelegen tussen de garages en de bouwmarkten is Noordman Wijnimport gevestigd. De kleine deur waardoor ik naar binnen stap staat in schril contrast met de bedrijfshal waarin ik terecht kom. Als een jongetje in een snoepwinkel kijk ik rond in de gigantische hal die tot de nok gevuld is met wijn. “Je komt op een goed moment” zegt Adrie Spies. “Zo vlak voor de kerst hebben we het nodige in huis.” Toch ligt de oorsprong van het bedrijf niet op dit bedrijventerrein maar aan de oevers van de Rijn. “Het is begonnen met de broers Jaap en Willem Noordman” zo vertelt Frans Kleijs. “Willem vertrok in de jaren ’30 naar Frankrijk om bij een wijnboer aan de slag te gaan. Na de oorlog kwam hij terug en begon hij met het importeren van wijn naar Nederland. Dat gebeurde op de Haagweg waar de wijn in vaten aan kwam.” Willem had geluk. Hij was goed bevriend met Arie van der Valk die net een hotel was begonnen. “Willem had Arie zo gek gekregen dat hij de wijnkaart mocht samenstellen en wijn aan het hotel mocht leveren. Dus ging hij iedere dag op z’n fiets naar het hotel om de lege plekken in de rekken te tellen. Toen het aantal hotels van Van der Valk begon te groeien, groeide Noordman als het ware mee.”

Nu, decennia later, is de klantenkring van Noordman veel breder. Zonder Van Der Valk overigens. Zij begonnen in de jaren ’70 zelf met wijn importeren. “Maar wij leveren nog steeds veel wijn aan restaurants. Jarenlang kwam dat in vaten aan en bottelden wij de wijnen zelf. Als mensen dan een lekkere wijn in een restaurant hadden gedronken, kwamen ze naar ons toe met de vraag of ze nog een flesje konden kopen voor thuis. Daar is de winkel aan de Haagweg door ontstaan.” De Haagweg werd echter te klein voor het snel groeiende bedrijf. Vandaar dat in 1988 het huidige pand in de Merenwijk is betrokken. Met het bottelen van wijn werd tot 2005 wel doorgegaan. “Wat we nu echter merken is dat wijnboeren bijvoorbeeld in Frankrijk hier ook steeds hogere eisen stellen. Vandaar dat ze het liever zelf in hun eigen streek doen. Geen tankwagens voor ons meer, maar vrachtwagen vol met pallets wijn.”

Waar vroeger de vraag nagenoeg bestond uit Franse wijnen, is de Nederlander wat betreft wijndrinken veel diverser geworden. “Je zou het wellicht niet denken maar Nederland is een echt wijnland. Er is enorm veel belangstelling voor wijn. Sla maar eens een krant op zaterdag open en je buitelt over de wijnadvertenties heen. Daarnaast drinken wij best veel wijn, gemiddeld zo’n 20 liter per hoofd per jaar. En dat zijn lang niet altijd Franse wijnen.” Arie pakt een fles en geeft hem aan mij. Het is een Pomores uit de Duoro in Portugal. “Portugal komt erg op als wijnland. De kwaliteit van de wijnen is goed en ook de importmogelijkheden zijn stukken beter geworden. Ik raad deze wijn echt aan voor tijdens het kerstdiner.”

Noordman Wijnwinkel is gevestigd op de Haagweg 77. Op www.noordmanwijn.nl vindt u meer informatie over de wijnwinkel en de wijnimport van Noordman.