In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden. Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgevels en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: Céline Amoureus, praeses Navigators Studentenvereniging Leiden (NSL).

IMG_0159Voor veel Leidenaren spreken ze tot de verbeelding: Studentensociëteiten. Wat er precies schuilgaat achter de muren van de sociëteiten in Leiden zal voor veel Leidenaren eerder een vraag dan een weet zijn. Ze worden altijd omgeven met mooie verhalen, studententradities en veel drank. “Ik kan me goed voorstellen dat het voor Leidenaren soms wat mysterieus is zo’n studentensociëteit” zegt Céline Amoureus, praeses van studentenvereniging NSL, een christelijke studentenvereniging met een eigen sociëteit aan de Oude Singel. “Studentengemeenschappen kunnen voor de buitenwacht wat gesloten ogen. Ik kan me ook voorstellen dat Leidenaren het maar gek vinden dat wij bij wijze van traditie met z’n allen de gracht in springen.” Toch valt het in de praktijk met de geslotenheid wel mee zo meent Céline. “Wij hebben bijvoorbeeld goed contact met onze buren en zijn erg actief of sociaal maatschappelijk vlak. Wij stimuleren ook dat studenten vrijwillig iets voor anderen doen. Waarom? Wij zijn bevoorrecht dat we mogen en kunnen studeren. Dan is het mooi om ook echt wat terug te geven aan de stad waar je studeert.”

Een aantal jaar geleden kwam Céline uit Krimpen a/d IJssel naar Leiden om hier te studeren. “Ik kende helemaal niemand in Leiden, maar door lid te worden van NSL veranderde dat.” Ze werd actief bij haar vereniging met als hoogtepunt het huidige jaar waarin ze voorzitter van het bestuur is. “Ik ben 5 dagen per week met NSL bezig, dus daarbij studeren is lastig.” Voorzitter zijn van een bestuur van 6 personen, dat moet een glamourbaan zijn met veel borrels en veel ceremonieel vertoon? Céline moet er een beetje om lachen. Natuurlijk, borrels en korte lijntjes via de PKVV met de gemeente en de Universiteit horen erbij, maar dat is slechts een klein onderdeel. “NSL is eigenlijk gewoon een bedrijf. De 300 leden en de activiteiten op onze verenigingen zorgen ervoor dat ik een soort van kantoorbaan heb. Het is wel echt een unieke kantoorbaan: het draaiende houden van de vereniging, het aansturen van een divers, prachtig team en het runnen van een sociëteit. Het verenigingsgebouw dat het bruisende IMG_1654middelpunt is voor onze leden. Maar dat gaat niet vanzelf natuurlijk. Afspraken maken met leveranciers dankzij de sociëteitscommissie, het overleggen met de gemeente over de veiligheid in onze sociëteit, het hoort allemaal bij mijn voorzitterschap.”

Bijzonder aan NSL is dat de vereniging anders dan collega verenigingen Minerva en Augustinus een duidelijke christelijke signatuur heeft. Een studentenvereniging met een missie dus. “Wij streven naast het bieden van een geweldige studententijd aan christelijke studenten in Leiden inderdaad ook naar iets anders namelijk: Christus kennen en hem bekend maken. Dat betekent dat bij NSL het geloof en gezelligheid hand-in-hand gaan en dat we ook buiten de sociëteit actief zijn om met mensen in gesprek te gaan over het geloof en dat we in onze sociëteit bijvoorbeeld de student Alpha-cursus geven. NSL is echt veel meer dan een plek waar alleen studentikoos bier gedronken wordt.”

NSL is gevestigd aan de Oude Singel 56. Meer informatie over NSL is te vinden via www.nsleiden.nl