1452112402

1452112402Bewoners van de Merenwijk die via de Broekweg de wijk in fietsen, kunnen er eigenlijk nauwelijks om heen. Aan de gevel van het bedrijfspand aan de Flevoweg hangt in sierlijke neonletters de naam America. Drijvende krachten achter het bedrijf zijn André en Anita America. In 1976 begonnen ze met een zeefdrukkerij in de garage van het Leidse uitzendbureau Luba aan de Nieuwstraat. “Mijn broer was eigenaar van Luba” zegt Anita, “op een dag boden we hem aan het reclamewerk voor Luba te gaan doen. Toen Luba begon te groeien, groeiden wij eigenlijk vanzelf mee. Ook andere klanten wisten ons te vinden. Dat was in de tijd dat zeefdrukken nog echt een vak apart was. Nu zijn vrijwel alle druktechnieken digitaal en is zeefdrukken een soort ambacht worden”.

Als snel kwam er naast het drukken van reclamemateriaal een nieuw onderdeel bij het bedrijf. “Wij kregen steeds vaker de vraag naar een goede ophanging van reclamemateriaal. En dan bij voorkeur niet met stokjes onder en boven in het doek. Uiteindelijk heeft die vraag geleid tot de geboorte van Matrix Frame, aluminium frames, waar de reclamedoeken door middel van een rubberen pees in het frame gespannen worden en er ook weer makkelijk uitgehaald kunnen worden, als er een nieuwe campagne is. Je schaft dus eenmalig een frame aan en daarna alleen nieuwe doeken. Het frame kan overal geplaatst of gehangen worden, in een winkel, een etalage of als decoratie op een beurs; met of zonder LED, enkelzijdig, dubbelzijdig, alles is mogelijk. Het idee sloeg aan. Kledingmerk O’Neill meldde zich als een van de eerste bedrijven aan. Nu, jaren later zijn er dealers over de hele wereld en kom je de frames overal tegen. Bijvoorbeeld in het Torentje in Den Haag. Anita moet er om lachen. “Het klopt dat de wekelijkse persconferentie van de premier gehouden wordt met op de achtergrond een van onze frames. Daar zijn we best trots op.” Het frame daar neerzetten had nog wel wat voeten in de aarde. “De ruimte is daar erg klein en smal. Voor we het wisten stond toenmalig premier Balkenende mee te tillen.”

“Mensen kennen ons als Studio America, maar dat is onze Holding, welke twee dochters had: America Digitaal Druk en Matrix Frame. Marcel Nieuwenhuys heeft ca. vier jaar geleden America Digitaal Druk overgenomen, Andre en ik richten ons volledig op de Matrix Frame, zo vertelt Anita.  Studio America houdt echter wel een duidelijke band met Leiden. Matrix Frame werkt wereldwijd en de Nederlandse dealer voor ons systeem is America Digitaal Druk. “Wij werken voor Nederlandse bedrijven, maar ook voor de MKB-ondernemer in Leiden en de regio” zo geeft Marcel aan. “Of een bedrijf nou groot is of klein, wij proberen met de nieuwste druktechnieken zo veel mogelijk maatwerk te leveren. Want de wens van de klant blijft altijd voorop staan.”
Studio America is gevestigd op Flevoweg 27 in Leiden. Meer informatie over America Digitaal Druk  www.america.nl  en Matrix Frame www.matrixframe.eu kunt u vinden op de websites of download de gratis Matrix Frame App.