In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden. Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgevels en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: Stichting Present.

“Het is misspresent-logochien een confronterende opmerking, maar ook in Leiden is de kloof tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’ bijzonder groot.” Eline de Boo, directeur van Stichting Present Leiden heeft het nog niet gezegd of ze gaat verder. “Jij bent hoger opgeleid en hebt je zaakjes voor elkaar. Natuurlijk je werkt er hard voor en het komt je vast niet allemaal aanwaaien maar door de bank genomen zit jij aan de goede kant van de score. Hoe vaak spreek jij nou iemand van de andere kant? Iemand die het minder getroffen heeft dan jij? Iemand die minder goed kan meekomen door beperkingen, schulden of een opeenstapeling van problemen als armoede en verslaving? Dat zal wellicht niet al te vaak zijn. Stichting Present wil een brug zijn tussen de mensen die het goed getroffen hebben en mensen die het minder hebben.  Present slaat een brug tussen mensen die iets kunnen bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden.”

present2Maar hoe doe je dat dat, die brug bouwen tussen mensen die hulp nodig hebben en mensen die deze hulpbehoevende kunnen helpen? Stichting Present is daarin een spin in het web. Zij koppelt concrete hulpvragen aan een groep vrijwilligers. “Stel er is een meneer met ernstige psychische problemen die daardoor niet meer in staat is zijn huis goed te onderhouden. Dat huis verloederd en vervuild. Vanuit de instanties worden wij dan gebeld met de vraag of wij met een groep vrijwilligers deze meneer niet kunnen helpen. De hulpverleners hebben daar zelf geen armslag voor. Het helpen is dan niet alleen het schoonmaken van het huis, het helpen is ook dat de meneer weer wat aanspraak heeft en dat hij door zijn opgeruimde huis ook een soort van frisse start kan maken. Eigenlijk is Stichting Present een makelaar in vrijwilligerswerk. In deze metafoor ben ik dan de makelaar.” Als makelaar passeren er jaarlijks zo’n 150 projecten het bureau van Eline.

Veel projecten zijn heftig en gaan ook Eline niet in de koude kleren zitten. “Het bezoeken van mensen met een hulpvraag kan bijzonder confronterend zijn. Nog los van het feit dat mensen in een sterk verwaarloosde omgeving wonen, hebben ze vaak geen vrienden of kennissen om op terug te vallen. Deze mensen zijn echt op zichzelf aangewezen.” Daarom vindt Eline het ook zo bewonderenswaardig dat groepen vrijwilligers deze mensen helpen. “Dat kunnen studenten zijn of mensen van een bedrijf die met hun afdeling iets willen bijdragen aan de maatschappij.” Natuurlijk kan een Stichting als Present niet zonder giften en subsidies. Een van de belangrijkste taken van Eline is het ieder jaar rond krijgen van de begroting. “Er zijn gelukkig heel veel mensen, bedrijven en instanties waaronder de gemeente die Present subsidiëren. Daar zijn wij ongelofelijk blij mee want zonder hen kunnen we de mensen die hulp nodig hebben niet helpen. Wij nemen heel veel werk uit handen, onder andere bij de gemeente. Of wij meer subsidie willen? Nou laat ik het zo zeggen: mochten er nog extra potjes zijn dan houden we ons aanbevolen, dat kunnen we nog meer kwetsbare Leidenaren helpen en bijzondere ontmoetingen tot stand brengen.’

Stichting Present is gevestigd aan Oude Rijn 44-B. Meer informatie is te vinden via www.stichtingpresent.nl/leiden