5481774Slippens Groothandel, beter bekend als Sligro: wie kent het niet. Beursgenoteerd en ook in Leiden met een immense vestiging aan de Rooseveltstraat aanwezig. Wie het gigantische gebouw binnenloopt waant zich heel even in supermarkten als Intermache en Rewe zoals die in respectievelijk Frankrijk en Duitsland bestaan. Enorm groot, enorm ruim in assortiment en goed op de hoogte van de laatste trends en de laatste rages. Sligro lijkt daar als twee druppels water op. Een verschil is echter dat Sligro een groothandel is waar slechts (horeca)ondernemers, verenigingen en instellingen kunnen komen die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Gewone consumenten vind je er doorgaans dus niet. Waar een kruidenier zijn klanten vaak goed kent, geldt dat voor Sligro ook. De Sligro is allesbehalve een anonieme groothandel die slechts dozen wil verkopen. “Wij kennen vrijwel alle ondernemers die hier komen goed. Wij zijn meer voor ze dan een plek waar ze hun producten kopen. Wij kennen hun onderneming, weten of het goed of minder gaat, weten waar ze gevestigd zijn en welke producten of aanbiedingen interessant voor ze kunnen zijn. Bovenal willen wij graag met ondernemers meedenken. We proberen ze te helpen hun onderneming zo succesvol te runnen. Als dat lukt dan is onze missie ook weer volbracht” zo zegt Arno de Jong, bevlogen vestigingsdirecteur  van de Leidse vestiging van Sligro.

Arno is geen onbekende in Leiden. Al komt hij er niet vandaan. In de verte is in het accent van de  Arno te horen dat hij uit Gouda komt. Na mijn diensttijd kwam ik bij het Ondernemers Koop Centrum, de OKC terecht. Deze zoetwaren groothandel was op dat moment in Leiden aan de Morsweg gevestigd en werd gerund door mijn familie. Zodoende kon ik daar terecht. De OKC was een plek waar je suikergoed in de ruimste zin van het woord kon kopen het was voor mij mijn eerste kennismaking met Leiden. En een hele positieve. Je wil niet weten hoe vaak ik nog wordt aangesproken met ‘hè Arno van de OKC.'” Uiteindelijk werd de OKC overgenomen door Sligro en dus verhuisde Arno mee. “Het leuke is dat wij, net als in de tijd van de OKC nog steeds aan kleine ondernemers en marktkooplieden leveren. Die zijn nog steeds trouwe klanten. Toch is er in vergelijking met die tijd wel het een en ander veranderd.” Arno schuift me een magazine toe. De kerstspecial van Sligro waarin heel veel tips en tricks voor met name horecaondernemers staan. “Als ondernemer moet je altijd proberen onderscheidend te zijn. Daarmee win je de slag om de consument. Sligro wil ondernemers daar graag bij helpen. Door zo’n magazine waar in beschreven staat hoe je het voor de consument tijdens kerst bijzonder kan maken bijvoorbeeld. Maar ook product-informatieavonden, clinics en door gewoon mee te denken met ondernemers. Onlangs hebben we nog een horeca onderneming hier gehad en samen met zijn team een clinic gedraaid. Hier inspirerende gerechten voor de nieuwe kaart samengesteld die gericht zijn op trend maar ook kijkend daar de marge. Natuurlijk moet wel alles met beleving worden toegepast, daar zit het verschil!”

Naast(horeca)ondernemers heeft Sligro ook veel verenigingen als klant. “Een vereniging runnen is inmiddels bijna hetzelfde geworden als het runnen van een gewone onderneming. Er komt veel bij kijken, wij krijgen heel vaak verzoeken om te sponsoren, maar dat doen we eigenlijk nooit. We willen verenigingen veel liever structureel helpen. Neem nou het huis van Sinterklaas in De Waag. Die hebben we jarenlang geholpen door de pepernoten te verzorgen. Met de KNVB zijn we nu met een project bezig om het aanbod in kantines te verbeteren. Wij hebben de expertise en die delen we graag net ze. We hebben zelfs bij een Leidse voetbal vereniging  een landelijke KNVB  pilot lopen onder de naam “samen goed bezig”. Grote kans dat de hapjes en de drankjes die je in een sportkantine krijgt bij Sligro vandaan komen. Zo proberen wij meer te zijn dan alleen maar een groothandel. Betrokken bij ondernemers en betrokken bij het Leidse.”
De Sligro in Leiden is gevestigd op de Rooseveltstraat nummer 57. Meer informatie over Sligro vindt u op www.sligro.nl