Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

13.2. Beste Leidenaren, over de Grote vakantie gesproken.pngBeste Leidenaren,

In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over De grote vakantie.

De grote vakantie komt er weer aan, en vroeger, lang geleden toen ik nog op de basisschool zat, was ‘De grote Vakantie’ een begrip. ‘De grote vakantie’ betekende 6 weken geen school, 6 weken naar de caravan op de camping in het Veluwse Garderen, 6 weken weg van huis, weg van school, weg van het voetbal, weg van vriendjes in de straat. De grote vakantie was leuk, maar ook wel spannend. Ergens vond ik het toch altijd wel vervelend om mijn vaste omgeving zo lang gedag te moeten zeggen. Ik merk aan mijn kinderen dat ze hetzelfde hebben. Vakantie is leuk, op vakantie gaan ook, maar vooral mijn jongste zoon krijgt al een klein pruillipje als we hem vertellen dat we binnenkort op vakantie gaan. Hij kan in snikken uitbarsten als hij hoort dat hij zo lang bij school en bij zijn beste vriendje Finn vandaan is. Mijn jongste zoontje is 4.

Als je ouder wordt realiseer je je dat een onbezorgde vakantie ergens op een mooie en hopelijk zonnige locatie niet voor alle Leidenaren is weggelegd. Sommigen kunnen een dure vakantie niet betalen en blijven dus gedwongen thuis. Sommigen hebben niemand om op vakantie mee te gaan, gewoon omdat ze geen aanspraak hebben en eenzaam zijn. Sommigen hebben een handicap waardoor het fysiek of geestelijk niet mogelijk is om Leiden tijdelijk te verlaten. Voor hen dus geen weken camping in Garderen, op het strand liggen ergens aan de Costa Brava of wandelen in de bergen.

Gelukkig kwam het Leids Nieuwsblad deze week met twee berichten die Leidenaren die om wat voor reden dan ook niet op vakantie kunnen, een alternatief bieden. Een Leids alternatief. “Gratis sporten voor kinderen” stond boven het eerste bericht. Een aantal Leidse sportverenigingen heeft samen met de gemeente Leiden en een aantal sponsoren ondanks de Corona-beperkingen voor de 3e keer de Leidse Sportzomer in de stijgers gezet. Tijdens deze Leidse sportzomer kunnen kinderen 3x per week op de voetbalvelden van Roodenburg gratis komen sporten. Voor veel jongens en meiden voelt voetballen als vakantie, dus dit is een geweldig initiatief voor al die jongens en meiden die helaas niet weg kunnen. Geweldig dat dit ook dit jaar weer mogelijk is.

H13.1. Beste Leidenaren, over de Grote vakantie gesprokenet tweede artikel in het Leidse Nieuwsblad had als kop: “Een vakantiekoffer met liefde”. Stichting Sportonderwijs organiseert deze zomer wederom het project De Wijktoerist. Aan wethouder Marleen Damen werd onlangs een heuse vakantiekoffer uitgereikt waar in allerlei activiteitenmogelijkheden zitten voor de meest kwetsbare Leidenaren. Leidenaren die ook om wat voor reden dan ook niet weg kunnen. Leidenaren die eenzaam zijn of in een isolement leven. Ik vind het oprecht geweldig dat er zo veel Leidenaren zich vrijwillig inzetten om anderen een mooie zomer te bieden. Ik vind het ook heel gaaf dat bedrijven, instellingen en de gemeente zich aansluiten bij deze initiatieven. Zo wordt het hopelijk voor alle Leidenaren, op vakantie gaand of thuis blijven een leuke zomer. Nu alleen het mooie weer nog.

Groeten en goed weekend,

Joost Bleijie

13.2. Beste Leidenaren, over de Grote vakantie gesproken.png

13.1. Beste Leidenaren, over de Grote vakantie gesproken