Leiden is de mooiste stad van de wereld. Leidenaar, Raadslid en historicus Joost Bleijie gaat op zoek naar de mooiste plekken in de stad en de mooiste verhalen die achter de Leidse plekken, personen, gebeurtenissen of producten schuil gaan. Uiteraard maakt hij een Selfie op deze plek. Deze keer in Selfie met….: Het ‘Keizerlijke’ paaltje
Het ziet er uit als een doodgewoon paaltje zoals er meer staan op het Rapenburg en in heel Leiden. Van de steen is onder invloed van het weer het fijne wel een beetje af. Toch zit er een bijzonder verhaal aan dit paaltje. Op donderdag 25 mei 2000 brachten de Japanse Keizer Akihito en zijn echtgenote Keizerin Michiko een bezoek aan Leiden. Leiden en Japan, ze hebben met name vanwege de 19e eeuwse Arts Von Siebold, die een enorme collectie aan Japanse voorwerpen verzamelde en naar Nederland stuurde, een sterke band. Het Von Sieboldhuis aan het Rapenburg is een van de grootste collecties Japanse voorwerpen buiten Japan. Voor veel Japanners is het een plek om te bezoeken als ze in Nederland zijn. Logisch dus dat de Keizer en Keizerin bij hun bezoek aan Nederland een bezoek aan Leiden brachten.
In Nederland heeft het Koningshuis een vrij toegankelijke status. Tijdens Koningsdag is te zien dat leden van het Koningshuis niet alleen handen schudden en praatjes maken met het publiek. Ook wagen ze zo hier en daar een dansje, sluiten ze achteraan in de rij van het koekhappen en heel af toe doen ze mee met een wedstrijdje toiletpotwerpen. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima mengen zich graag onder het publiek, dat gold ook voor Koningin Beatrix en Koningin Juliana. In Engeland is dat anders. Queen Elizabeth, de langs zittende monarch ter wereld, zal je niet zo snel zien koekhappen of toiletpotwerpen. De etiquette in Groot-Brittannië is een stuk formeler en een stuk afstandelijker dan in Nederland. Maar dat is nog niets vergeleken met vorsten in sommige Aziatische landen. Daar hebben regerende maar ook gestorven vorsten vaak een status die tegen het goddelijke aan zit. Neem de in 2016 overleden Thaise Koning Bhumibol. Op majesteitsschennis, zoals bijvoorbeeld het doorscheuren van bankbiljetten met de beeltenis van de Koning er op, staan lange gevangenisstraffen. Zomaar de beeltenis van de Koning gebruiken mag ook niet. Ook de Japanse Keizer en Keizerin hebben een status die dicht tegen het goddelijke aan zit. Sterker nog, alle Keizers voor Akihito werden ook echt als goddelijk gezien. Een ‘gewone’ man in de straat die praat met de Keizer, dat was echt ondenkbaar. Toch gebeurde het! In Leiden.
Op donderdagochtend 25 mei 2000 wandelden Keizer Akihito en Keizerin Michiko na een bezoek te hebben gebracht aan de Hortus in het bijzijn van Koningin Beatrix en de toenmalige Leidse Burgemeester Postma via het Rapenburg weer richting het Sieboldhuis een stukje verderop. Op Rapenburg 51 stond een raam open waarachter twee Leidse studentes de Keizer aan zagen komen wandelen. Wat er precies geroepen is weet ik niet, maar de Keizer en de Keizerin bleven stil staan en knopen een praatje aan met de twee dames. Daarbij legt de Keizer zijn hand op het paaltje voor de deur. Voor Nederlandse begrippen weinig geks, maar voor Japanners is dit uniek. De foto die van het gesprekje gemaakt zijn, stonden de volgende dag op iedere voorpagina van elke Japanse krant: twee Leidse studentes in gesprek met de Japanse Keizer en Keizerin. Ondenkbaar in Japan! Het paaltje waar de Keizer zijn hand op legde, staat er dus nog steeds. Het gesprek dat hij en de Keizerin had is op foto vastgelegd en op een gedenkplaatje aan de muur bevestigd. Zo af en toe staan Japanse toeristen nog verbaasd te kijken naar de foto daarbij toch even de hand legend op dat ene paaltje: Het Keizerlijke paaltje.
Bron 3e foto: www.sieboldhuis.org
Weet u meer over het bezoek van de Japanse Keizer aan Leiden of wilt u suggesties doen voor een leuke Selfie met…, mail dan naar joostbl@hotmail.com.