Leiden is de mooiste stad van de wereld. Leidenaar, Raadslid en historicus Joost Bleijie gaat op zoek naar de mooiste plekken in de stad en de mooiste verhalen die achter de Leidse plekken, personen, gebeurtenissen of producten schuil gaan. Uiteraard maakt hij een Selfie op deze plek. Deze keer in Selfie met….: De Stal

53. Stier Herman #1Tussen de hoge kantoorkolossen is het samen met het Pesthuis een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een relatief klein gebouwtje dat in de schaduw van Naturalis en het LUMC eigenlijk niet echt opvalt. Toch is De Stal op het Leiden Bio Science Park een bijzonder gebouw met een wel heel bijzonder verhaal. In De Stal kunt u een lekkere bak koffie bestellen of een stuk appelgebak, maar ooit was er slechts veevoer te krijgen. Dat was in de tijd dat Stier Herman in De Stal woonde. De meest illustere ‘bewoner’ van De Stal, die als enige Stalbewoner een plekje in Naturalis in heeft weten te bemachtigen. Opgezet, dat dan weer wel.

Toch is de bijzondere Stier Herman geen geboren Leidenaar. Hij werd in 1990 in Lelystad geboren bij het bedrijf Pharming als genetisch gemodificeerde stier. Hij was de eerste gekloonde stier ter wereld. Herman had voor het onderzoek eigenlijk een vrouwtje moeten zijn. Een koe zeg maar. Dit omdat er in het DNA van Herman een stukje menselijke DNA was ingebouwd in de hoop dat er een koe geboren zou worden die melk zou kunnen geven die ook voor menselijke consumptie geschikt zou zijn. De onderzoekers hadden geen geluk. Stier Herman werd geboren als mannetje, als stier dus. En dat leverde weinig koemelk op. Na stier Herman was de hoop van de onderzoekers gevestigd op de nakomelingen van Herman, maar ook daar was er weinig succes. Zijn nakomelingen hadden wel het menselijke DNA maar gaven nauwelijks voor menselijke consumptie geschikte melk. Echt een praktisch wetenschappelijk succes werd Stier Herman dus niet. Theoretisch wel, want de gekloonde Herman ging de hele wereld over.

53. De Stal #2Wat Stier Herman aangezwengeld heeft is het politieke debat over genetische modificatie. Over klonen. De gemoederen liepen daarover hoog op. Vooral toen minister Bukman het toestond dat stier Herman nakomelingen mocht krijgen. Vooral de Dierenbescherming was razend en hing in heel Nederland posters op waarop een mens als combinatie van een koe en een mens te zien was. “Binnenkort met blonde haren en blauwe ogen” viel op de poster te lezen. Het zien van een stier als een soort businessmodel schoot de Dierenbescherming in het verkeerde keelgat. Dat had volgens hen niets te maken met dierenwelzijn. Stier Herman wordt in uiteindelijk in 1996 gecastreerd. Eigenlijk moest hij volgens de richtlijnen worden gedood maar dat ging toenmalig minister van Landbouw Jozias van Aartsen te ver. Castratie dus en een verhuizing naar Naturalis waar Herman zijn laatste jaren slijt. Niet alleen overigens maar in het samenzijn van twee gekloonde koeien namelijk Holly en Belle. Nadat gebleken is dat Stier Herman een zwakke gezondheid heeft en erg veel pijn lijdt, wordt er in 2002 gekozen om hem in te laten slapen. Sinds 2006 is stier Herman samen met een aantal andere beroemde dieren zoals Domino-mus en de McFlurry-egel te zien in Naturalis. Een stier met een bijzonder leven en een bijzonder verhaal. En zijn stal? Geen koeien of stieren daar meer. Dat is dus een horecagelegenheid geworden.

Bron foto Stier Herman: Sleutelstad.nl / Bron foto de Stal: www.destal.nl