Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

Beste Leidenaren,

7. VakantiepasIn een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u weer op de hoogte bent. Deze week: Leidse VakantiePas.

Eerst wat anders: Hoe gaat het met u? Bent u ook naar aanleiding van de persconferentie van Mark Rutte al iets ontspannener? Beweegt u zich al makkelijk in de 1 ½-metersamenleving? In kleiner verband gaat het volgens mij best aardig, maar in een wat groter verband wat minder. Ik bedoel, afgelopen zaterdag gingen velen van u naar de Haarlemmerstraat om even te winkelen. Voor de ondernemers, die het nu ook zwaar te verduren hebben, was dit goed nieuws natuurlijk. Maar Corona-technisch gezien was dat het natuurlijk niet. Daarom werd de straat ook even afgesloten voor publiek. Maar ik begrijp ons Leidenaren wel. Als het zonnetje weer gaat schijnen willen we, zeker op zaterdag, het liefst even naar de stad en de ‘marrrt’ zoals Leidenaren de markt altijd noemen. Misschien moeten we daar toch nog maar even wat terughoudend mee zijn.

Naast het Corona-nieuws was er meer nieuws deze week in Leiden. Op Unity.nu viel te lezen dat er een streep gaat door de Leidse VakantiePas (zie onderstaand bericht). Dat zit zo: Om de zorg en welzijn zo goed mogelijk en betaalbaar mogelijk te organiseren, heeft de gemeente Leiden deze taken uitbesteed aan 3 geselecteerde organisaties. Een van die partijen is Stichting SOL uit Rotterdam. SOL staat voor Samen Ondernemend Leren. SOL gaat zich in Leiden richten op school- en opvoedondersteuning voor jeugdigen en ouders, maar volgens de website van SOL kunt u ze ook bereiken als u hulp nodig heeft bij het doen van boodschappen, het ophalen van medicijnen, de hond uitlaten of als u gewoon even wil kletsen? Een brede club dus dat SOL dat op allerlei manieren kwetsbare Leidenaren wil en kan helpen. Heel goed dus!

Het lag in de lijn der verwachting dat SOL het oude pakket aan maatregelen over zou nemen, maar dat is niet zo.  Een onderdeel van het oude welzijnspakket was de VakantiePas. Een pasje die ongeveer 10.000 Leidse basisschoolleerlingen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar als cadeau van de gemeente Leiden kregen waarmee ze allerlei activiteiten konden ondernemen of leuke kortingen konden krijgen. Je kon er mee naar een museum, een duik nemen in het zwembad, deelnemen aan allerlei workshops of een sport of muziekinstrument uitproberen. Bij mijn kinderen was de VakantiePas altijd erg populair. Vooral het Jeugddorp waar ze hutten konden bouwen met een echte hamer, met echte spijkers en echte planken was een topper. Voor veel kinderen die vanwege allerlei omstandigheden niet op vakantie konden, was de VakantiePas ook een uitkomst natuurlijk.

In de aanbesteding van de zorg- en welzijnstaken van de gemeente is de VakantiePas echter gesneuveld. Dat terwijl verantwoordelijk wethouder Marleen Damen van de PvdA nog niet zo lang geleden lovend was over de Leidse VakantiePas. En terecht! De VakantiePas is altijd een zeer gewild en zeer populair cadeau geweest van de gemeente aan al die Leidse basisschoolkinderen. SOL laat echter weten dat de VakantiePas geen plek heeft gekregen in het aangeboden pakket en dus komt de VakantiePas, die in Leiden al 16 jaar bestond, te vervallen. Stichting VakantiePas heeft al laten weten niet blij te zijn met het schrappen, en gaat een poging ondernemen om het besluit van SOL terug te draaien. Ik wens ze daarbij erg veel succes! #devakantiepasmoetblijven!

Goed weekend,

Joost Bleijie

7. Beste Leidenaren - Over de Leidse Vakantiepas gesproken