Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

14. Beste Leidenaar, over de Leidse Regio gesprokenBeste Leidenaren,

In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het over De Leidse Regio.

Ik ben een geboren en getogen Leidenaar, mijn drie kinderen ook en mijn vader ook. De geschiedenis van de Bleijietjes in Leiden gaat terug tot net iets na Leidens Ontzet. Met trots zeg ik regelmatig dat wij al 13 generaties lang echte Leidenaren zijn. Maar anders dan mijn voorvaderen ligt mijn geschiedenis ook voor een deel in de Leidse regio. Zo heb ik mijn hele leven gevoetbald bij RCL in Leiderdorp en deed ik daar ook zowel de brugklas als de Mavo. Mijn eerste bijbaantje was bij de Albert Heijn aan de Irislaan in Oegstgeest, een plek waar ik ook tot op de dag van vandaag naar de kerk ga. Genoeg goede vrienden van mij wonen in Voorschoten en als het in Leiden te druk is vieren wij ook daar Koningsdag. De beste boerenkaas kopen wij in Zoeterwoude en daar kwam ook mijn eerste middelbare schoolvriendinnetje vandaan. Man wat een takke-eind fietsen was dat. Bij al die uitstapjes heb ik mij als Leidenaar nooit een vreemde of een buitenbeetje gevoeld.

Zet 10 regiogenoten op een rij en echt je haalt de Leidenaar of de Leiderdorper er niet uit. Leidenaren en Leiderdorpers hebben hetzelfde accent, Leidenaren en Voorschotenaren voetballen op dezelfde velden. Leidenaren en Zoetwoudenaren ze drinken hetzelfde bier van die ene en welbekende biermagnaat. Leidenaren en Oegstgeesters, ze doen allebei nog steeds boodschappen bij de AH aan  de Irislaan. Zoeterwoudenaren, Voorschotenaren, Oegstgeesters, Leidenaren en Leiderdorpers, ze zitten massaal bij elkaar op dezelfde Middelbareschool. Echt, we hebben als Leidse regiogenoten veel meer gemeen dan dat we verschillen. Ik denk dat Leidens Ontzet net zo Zoeterwouds is als Heineken Leids.

Politiek bestuurlijk is dat altijd anders. Zodra bestuurlijke samenwerking aan de orde komt, hebben we het nauwelijks meer over wat ons bindt en welke grote maatschappelijke problemen zoals mobiliteit, verstedelijking, energietransitie en economie we met elkaar slagvaardig zouden kunnen oplossen, maar klimmen we, Leiden incluis, in de gordijnen. Ondanks dat we weten dat we heel veel gemeen hebben met elkaar en dat de heel kans heel groot is dat we over 10 jaar gefuseerd zijn, zo schreef Unity deze week, lopen bij menig raadslid of menig wethouder de rillingen al over de rug bij het idee. Fuseren, nee! De eigen identiteit bewaken, ja! Maar wat is dan die eigen identiteit en hebben lokale politici hier wel zo’n grote invloed op? De ziel van een dorp of een stad wordt volgens mij gemaakt door de geschiedenis, door de faciliteiten, bedrijven, verenigingen of feesten die er zijn. Door het hebben van goede contacten in de buurt, op de voetbalclub, in een kerk of bij een gezamenlijke werkgever. Wordt dat nou echt anders als we bestuurlijk fuseren? RCL blijft gewoon RCL, een club van klasse waar ook een hoop Leidenaren nu al voetballen. De Leidse Hout, inclusief het prachtige theehuis blijf een plek waar Oegstgeesters en Leidenaren recreëren. De Voorschotense Paardenmarkt of Koningsdag blijven gewoon mooie Voorschotens evenementen waar ook de nodige Leidenaren of Zoeterwoudenaren op afkomen. Stedelijk museum de Lakenhal blijf een plek waar Leidenaren en Zoeterwoudenaren zich kunnen vergapen aan de geschiedenis van de stad èn regio. En dat bier uit Zoeterwoude, dat blijven we ook in Leiden tot in lengte van dagen drinken. En bij Heineken werken ook veel Leidenaren.

Verregaande bestuurlijke samenwerking, ik ben er wel voor. Simpelweg omdat er heel veel uitdagingen op de Leidse regio afkomen die ik graag met Leiderdorpse voetbalteamgenoten, met mijn Oegstgeestse medekerkgangers, met een multinational uit Zoeterwoude en met de Voorschotense politiek wil oppakken. We doen toch al heel veel samen en hebben toch al een grote gezamenlijke identiteit. Dan kan dit er echt nog wel bij. Toch?

Groeten en goede grote vakantie,

Joost Bleijie

Lees het volledige artikel over regionale samenwerking dat geplaatst is op Unity.nu hier