Iedere week stuurt Joost Bleijie een brief aan de inwoners van Leiden waarin hij iets opvallends of bijzonders uit het (Leidse) nieuws aan de orde stelt. Unity.nu zendt deze brieven op vrijdagmiddag in het programma politiek@unity.nu

Beste Leidenaren,

IMG_3528In een brief aan u beschrijf ik iedere week iets leuks, bijzonders, ergerniswekkends of bizars uit het Leidse nieuws van deze week. Iets waar ik enthousiast van word of een mening over heb. Of iets wat ik u graag zou willen vertellen zodat u ook weer op de hoogte bent. Deze week gaat het nog een keer over kunst in de openbare ruimte.

De winnaar van de Lucas Art Award is bekend. De wat?! hoor ik u denken? De Lucas Art Award! Leg ik uit: Sinds een aantal jaar bestaat in Leiden het Lucas van Leydenfonds, een fonds met als doel om kunst in de openbare ruime te stimuleren. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft daar, hou je vast, € 1 miljoen euro beschikbaar voor gesteld. Ik vind dat veel geld, zeker in deze tijd. Maar goed het is hun keuze.

Ik ben niet de allergrootste kunstkenner, maar bij kunst in de openbare ruimte denk ik als buitenwijkbewoner aan kunstwerken die de buitenruimte wat verfraaien. Een kunstwerk in een wijkpark, bij een winkelcentrum of langs de invalsweg van een wijk. Zo hebben we in de Merenwijk een paar fel gekleurde mensen van keramiek zittend of liggend op een paal. Gemaakt door kunstenaar Berry Holslag ten behoeve van de heropening van het Winkelcentrum in de jaren ‘90. Ik ben niet echt een fan, maar als verfraaiing van de openbare ruimte kan ik me er nog wel iets bij voorstellen. Met respect voor de kunstenaar maar dit soort kunstwerken vindt je overal in Nederland. Ze verlevendigen de buitenruimte en prikkelen wellicht zo hier en daar mensen om eens wat verder te fantaseren bij het zien van dit kunstwerk.

Het Lucas van Leydenfonds, genoemd naar de beroemende Leidse fijnschilder Lucas van Leyden, gaat anders te werk. Het fonds heeft zichzelf als doel gesteld om de openbare ruimte te vullen met kunst van internationaal allure. En dus worden de Lionel Messi’s van de hedendaagse kunst aangeschreven om een ontwerp te maken voor de Lucas Art Award. Een ouderwetse prijsvraag zeg maar. De Koreaanse Kimsooja won de wedstrijd met een futuristisch ontwerp van fluoriserende rietjes over een monumentale gracht.  Wat zij met Leiden heeft? Helemaal niets! Gaan we dit dan ook echt doen in Leiden?? Ik ben bang van wel.

Kijk, ik laat het uiteraard aan eenieder zelf over om iets te vinden van dit kunstwerk. Over smaak valt niet te twisten. Ik vind het oerlelijk maar dat is mijn smaak. Anderen zijn laaiend enthousiast. Ook prima. Wat ik ergerlijk vind is dat we dit kunstwerk in onze monumentale binnenstad gaan plaatsen. Iets met fluoriserende kleuren hangen over een 16e eeuwse gracht met monumentale panden uit de Gouden Eeuw, dat is hetzelfde als een portret van Rembrandt schilderen met hubba-bubba-kauwgom in zijn mond. Het is een aanranding van de monumentale binnenstad en de eeuwenoude geschiedenis. Bovendien doen we er alles aan om de monumentale binnenstad juist te beschermen. Als ondernemers willen verbouwen in een monumentaal pand dan duurt het een eeuwigheid voordat het papierwerk in orde is. Als een bewoner aan het Rapenburg een spijker in de muur wil slaan, moet monumentenzorg 3 keer langskomen om te kijken of dat wel mag. Als iemand zijn kozijnen van zijn monument wil verven moet dat gedaan worden door een gespecialiseerd bedrijf met vastliggende kleurenstellingen. Roze is bijvoorbeeld uit den boze. We hebben subsidieregelingen om schreeuwende lichtbakken te vervangen voor mooiere meer bij Leiden passende varianten. We hebben een stadsvisie dat Leiden, stad van Ontdekkingen als titel heeft waarbij cultuurhistorie en wetenschap de twee onbreekbare pijlers zijn. We hebben de binnenstad uitgeroepen als historisch stadsgezicht, we hebben erfgoednota’s, welstandnota’s, structuurvisies, noem maar op. Het Kimsooja-kunstwerk staat hier haaks op. Waarom dan toch aanbrengen in de binnenstad? Het kunstwerk is ‘een groot gebaar, met de mogelijkheid om mensen te verenigen’ aldus de jury. We zijn he-le-maal gek geworden in Leiden!

Kunst in de openbare ruimte, prima, al zou ik er niet zo ongelofelijk veel geld aan uitgeven. Maar plaats dit kunstwerk gewoon waar ze passen. In Rotterdam of Almere bijvoorbeeld. Als ze dan toch in Leiden geplaatst moeten worden dan is het fietspad langs de treinbaan richting de Merenwijk wel een aardige plek. Of de Driemanschapskade in Nieuw Leyden. Maar niet over een eeuwenoude gracht in de binnenstad. Nee, als de Leidenaren in 1574 zouden weten dat we ooit van plan waren fluoriserende rietjes over een eeuwenoude gracht te hangen, in een binnenstad die zij tot op de laatste snik van plan waren te verdedigen, hadden ze die poorten meteen opengezet en de stad cadeau gedaan aan de Spanjaarden. Kom op zeg!

Zo dat ben ik weer even kwijt.

Groeten en goed weekend Joost

IMG_3528